Au fost canonizati cinci membri ai emigratiei ruse in Occident.

Sfantul Sinod al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol a canonizat in precedenta sa intrunire cinci personalitati ale emigratiei ruse ortodoxe in Franta. Acestia sunt Preotul Alexis Medvedkov (1867-1934), Preotul Dimitri Klepinin (1904-1944), Maica Marie Skobstov (1891-1945), Georges (Youri) Skobtsov (1921-1944) si Elie Fondaminskiï (1880-1942). Evenimentul este de o importanta deosebita, pentru ca este prima data cand Patriarhia Ecumenica de Constantinopol trece in randul sfintilor persoane care au trait fie si doar o parte a vietii lor in Europa Occidentala. Decizia Sfantului Sinod de la Constantinopol a fost luata in urma solicitarii prezentate Patriarhiei de catre Inalt Prea Sfintitul Gabriel, Arhiepiscopul Parohiilor de traditie rusa in Occident.

Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Sanctitatea Sa Bartolomeu I a cerut tuturor mitropolitilor aflati sub jurisdictia sa in Europa de Vest sa-i treaca pe noii canonizati in programul sarbatoririi sfintilor chiar din acest an.

In afara preotului Alexis Medvedkov, care a murit de cancer in urma unei vieti dedicate pastoratiei intr-un sat din Franta, toti ceilalti au murit in conditii tragice. Maica Maria Skobtsov a fost poeta si artista devenita calugarita, dar in urma initierii catorva puternice activitati sociale crestine, a fost arestata de Gestapo si omorata prin gazare la Ravensbruck, in 1945.

Preotul Dimitri Klepinine, casatorit si tata a doi copii, a fost si el arestat in timpul ocuparii Frantei si a murit de pneumonie in lagarul de la Dora. In acelasi lagar si-a gasit sfarsitul si fiul maicii Maria, Georges Skobtsov, in varsta de doar 20 de ani.

Elie Fondaminskii a fost un intelectual rus de origine evreiasca, care a descoperit Ortodoxia incetul cu incetul. El a fost arestat de nazisti in anul 1941, iar apoi a primit Botezul in lagarul Compiegne. A fost deportat la Auschwitz, unde a fost omorat in noiembrie 1942.

Comentarii Facebook


Știri recente