Au fost aleși noi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române

Ieri, 29 octombrie 2009, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit în ședință plenară de lucru la Reședința patriarhală din București, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

În cursul dimineții, Sfântul Sinod a ales – prin vot secret – pe Preasfințitul Părinte Gurie Gorjeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, în postul de episcop al Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu reședința în municipiul Deva și jurisdicția în județul Hunedoara.

În continuare, ierarhii Sfântului Sinod au ales – prin vot secret – pe părintele arhimandrit dr. Varlaam Merticariu în postul vacant de episcop-vicar patriarhal, cu titulatura Ploieșteanul, pe părintele arhimandrit Ieronim Crețu în cel de-al doilea post de episcop-vicar patriarhal vacant, cu titulatura Sinaitul, și pe părintele arhimandrit dr. Emilian Nica în postul vacant de episcop-vicar al Episcopiei Râmnicului, cu titulatura Lovișteanul.

Ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a continuat în Sala Sinodală din Reședința patriarhală, pe ordinea de zi aflându-se teme de actualitate ale vieții și activității bisericești din țară și străinătate.

Preasfințitul Gurie Gorjeanul s-a născut la 31 decembrie 1968 la Huta-Chiuiești, județul Cluj. A absolvit Seminarul Teologic din Craiova în 1992, iar în 1996 Facultatea de Teologie din Craiova. Între 1996-1997 a urmat cursuri de Teologie Sistematică la Facultatea de Teologie Catolică din Padova, Italia, iar între 1997-2001 a urmat cursuri de cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară de la Padova. A fost tuns în monahism în 1990 la Mănăstirea Lainici. Între 1992-1996 a fost eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova, iar în 2001 a devenit Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei din Craiova.

A înființat comunitățile ortodoxe române din Padova, Pordenone, San Vito di Altivole-Treviso, Verona și a susținut conferințe pe diferite teme ale spiritualității ortodoxe în parohii și comunități monastice din nordul Italiei. A publicat diferite articole în presa religioasă locală din Italia și a susținut cursuri și seminarii la disciplina Teologie Pastorală în cadrul Facultății de Teologie din Craiova. A publicat articole în periodicul de spiritualitate, informare și atitudine al Arhiepiscopiei Craiovei, Cetatea creștină. A fost coautor la volumele Meditații duhovnicești la sfârșit de modernitate și Despre mântuirea sufletului în Era postindustrială. Ca președinte al Fundației „Cuvântul care zidește” a coordonat mai multe campanii, activități și proiecte ale acesteia.

A reprezentat Biserica Ortodoxă Română la Congresul cu tema „Aquileia între Orient și occident: de la rădăcini la aripi. Un dialog pentru Europa”, desfășurat în anul 2003, Italia. A participat, de asemenea, și la alte întruniri ecumenice, culturale și religioase în Italia.

În primăvara anului 2006 a fost alături de credincioșii județului Dolj, care au suferit de pe urma inundațiilor, și a coordonat unele activități misionare, catehetice și culturale ale asociațiilor, care își desfășoară activitatea cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Craiovei, participând la simpozioane și mese rotunde. Este coordonatorul activităților Asociației „Vasiliada”.

„Evenimentul de astăzi mă înnobilează, dar în același timp mă responsabilizează extrem de mult. Doresc să mulțumesc în primul rând lui Dumnezeu și apoi membrilor Sfântului Sinod pentru încrederea pe care mi-au acordat-o. Puterile mele sunt limitate, sunt reduse, dar am mare încredere în harul lui Dumnezeu, care va interveni și mă va ajuta în lucrarea misionar-pastorală care îmi stă în față în noua Episcopie a Devei și Hunedoarei. Acest ținut al Episcopiei Devei și Hunedoarei a dat oameni de seamă pentru neamul românesc, pentru cultura românească, pentru Biserica noastră Ortodoxă. Am nădejde în Dumnezeu că mă va ajuta în această lucrare sfântă care îmi stă în față și nădăjduiesc și într-o colaborare strânsă și fructuoasă cu responsabilii județului, responsabilii din partea conducerii locale a municipiului Deva. Gândul meu se îndreaptă acum și spre credincioșii din Eparhia Devei și Hunedoarei, dorind ca viața lor să fie mereu îndreptată spre calea care duce la Hristos, spre o convertire continuă și spre o sfințire a vieții. Nădăjduiesc că voi reuși cu ajutorul lui Dumnezeu să impulsionez viața pastoral-misionară a preoților. Un gând special îl îndrept spre monahii și monahiile din această eparhie care sunt oameni de jertfă, de luptă și de lucrare sfântă”.

Arhimandritul Varlaam Merticariu s-a născut la data de 28 octombrie 1960, în localitatea Știubieni, județul Botoșani. Absolvent al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, județul Neamț, în 1982, și al Institutului Teologic Universitar din București, în 1987, între 1987-1990 a urmat cursurile de doctorat în Teologie în cadrul aceluiași Institut, susținând teza „Spiritualitate și istorie pe teritoriul României în epoca bizantină și postbizantină”, în iunie 2003, sub coordonarea științifică a acad. prof. dr. Emilian Popescu. Din 1990 este asistent, iar din 1996 lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Între 1 octombrie 1991 și 30 mai 1992 a participat la cursurile de specializare ale Institutului Ecumenic de la Bossey – Geneva, din Elveția. În domeniul științific are o activitate bogată. A publicat numeroase studii și recenzii în volume colective și reviste de specialitate. De asemenea, a participat și organizat numeroase comunicări științifice, conferințe și simpozioane naționale și internaționale.

În monahism a intrat în 1998, la Mănăstirea Neamț. Peste trei zile, în 12 august, a fost hirotonit ierodiacon, iar în 19 august a fost hirotonit ieromonah și hirotesit protosinghel, arhimandrit fiind hirotesit în 2001. Din toamna anului 1998 și până în februarie 2009, a fost vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor. A fost și președinte al Comisiei Liturgice a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

„Sunt copleșit de măreția slujirii arhierești la care am fost chemat, după cum sunt copleșit și de încrederea pe care mi-a arătat-o Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, chemându-mă la această slujire la București. Mă bucură foarte mult această încredere, pentru că îmi confirmă contribuția în timpul colaborării cu Preafericirea Sa, în cei 11 ani în care am lucrat în administrația eparhială la Arhiepiscopia Iașilor. Exemplele strălucite de slujire arhierească și teologică sunt atât de numeroase, încât aș fi nedrept dacă aș alege pe cineva, pentru că aș trece cu vederea alte persoane de ale căror activitate și operă sunt realmente îndrăgostit. Am o multitudine de exemple care îmi călăuzesc acțiunile și gândurile de fiecare zi. Mai ales că anul acesta, Sinodul Bisericii noastre l-a consacrat sărbătoririi Sfinților Capadocieni; pentru răsăriteni modelul ideal de slujire arhierească, de lucrare teologică și pastorală, misionară și socială rămâne Sfântul Vasile cel Mare, al cărui nume părinții mei mi l-au dat la Botez și sigur că rămâne Sfântul care îmi patronează nu doar viața, ci și idealurile”.

Părintele Ieronim Crețu s-a născut în comuna Brăiești, județul Buzău, la 21 noiembrie 1959. A urmat cursurile Seminarului Teologic din București, în perioada 1976-1981, iar între 1982-1986 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București. În prezent este înscris la colocviul doctoral, la disciplina Istoria bisericească universală, la Facultatea de Teologie din cadrul Universității din Craiova.

În 1986 a fost închinoviat la Mănăstirea Bistrița, din județul Neamț, unde, în 1987, a depus voturile monahale. Începând cu 29 aprilie 1988 a fost numit preot slujitor la Catedrala patriarhală și responsabil al Bibliotecii Centrale patriarhale, iar de la 2 martie 1990, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale. A fost hirotonit protosinghel la 25 decembrie 1990.

Între 14 octombrie 1992 și 28 februarie 1993 a participat la sesiunea de iarnă a Institutului Ecumenic de la Bossey, sub auspiciile Universității din Geneva și ale Consiliului Ecumenic al Bisericilor, unde a prezentat lucrarea „Teofaniile biblice. Studiu pentru o mai mare inclusivitate a folosirii imaginilor sacre în viața Bisericilor”.

A fost hirotonit arhimandrit la 10 aprilie 1994, iar de la 5 august același an a devenit reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superior al Așezămintelor românești de la Ierusalim și Iordan. În această calitate a inițiat restaurări, lucrări curente și de înfrumusețare a Așezământului românesc din Ierusalim. Obiectivul următor a fost redimensionarea Așezământului din Ierusalim, care după șaizeci de ani de vitregii și de folosire se cerea regândit ca funcționalități interioare și extins.

De asemenea, s-a ocupat de demersurile privind construcția unui Așezământ românesc la Ierihon, ale cărui lucrări au debutat la 21 iunie 1999.

Așezământul, însumând cca 4.500 mp de construcție, a fost deja realizat, lucrându-se în prezent la instalații, finisaje și dotări. În 1996 a primit Crucea lerusalimului, devenind „Cavaler al Sfântului Mormânt” al Invierii Domnului, din Ierusalim, prin decizia patriarhului Diodor I al Ierusalimului, în același an fiind distins cu Crucea Patriarhală rusă de către patriarhul Alexei al II-lea. În 2003 a primit, din partea președintelui României, Ordinul „Serviciul Credincios” în rang de „Cavaler”. „Sunt, pe de o parte, onorat, iar pe de altă parte privesc cu multă responsabilitate spre noua demnitate și slujire care mi se acordă prin această alegere. Sunt timpuri în care solicitările au sporit, iar Preafericitul Părinte Patriarh și Sfântul Sinod s-au gândit să sporească numărul ierarhilor și să le încredințeze noi însărcinări pentru propășirea Sfintei noastre Biserici, pentru pregătirea duhovnicească a tinerei generații și a poporului nostru în conformitate cu tradițiile noastre strămoșești, care ne-au dăruit de-a lungul veacurilor continuitate și permanență. Acestea sunt sentimentele care mă copleșesc în momentul acesta, deopotrivă cu o recunoștință deosebită Preasfintei Treimi pentru binecuvântarea și semnul acesta pe care mi l-a dat în slujire. Sunt, de asemenea, recunoscător pe de o parte școlilor noastre de teologie de aici, de la București, care au contribuit la formarea mea, parohiei de la Bușteni, Mănăstirii Sinaia din apropiere și poate nu întâmplător voi purta acest nume de Sinaitul, fiindcă Mănăstirea Sinaia, cu proximitatea sa față de orașul Bușteni, era cea care m-a atras ca un magnet încă din copilăria mea, mergând și participând deseori la slujbele de acolo. Mă voi strădui, desigur, în noua responsabilitate să împlinesc ceea ce Preafericitul Părinte Patriarh și Sfânta Biserică îmi vor încredința ca ascultare, pentru ca să împlinim toate sarcinile deosebite pe care le are Sfânta Patriarhie, care nu sunt nici ușoare, nici puțin numeroase în zilele noastre. Solicitările sunt deosebite și mari și nădăjduiesc să le fac față cu toată dragostea și dăruirea, mai ales că în ultimii 15 ani am avut încercări deosebite slujind într-o zonă care mai așteaptă încă porumbelul păcii să treacă pe deasupra și totuși o zonă cu locuri sfinte, cu mult har, cu multe binecuvântări și cu multe încercări. Aceasta, pe care am avut-o în Țara Sfântă, cred că o să-mi dea și energia, și puterea deosebită de a împlini noile responsabilități”.

Arhimandritul Emilian Nica s-a născut pe 12 februarie 1972, în localitatea Berezeni, jud. Vaslui. Absolvent al Seminarului Teologic Liceal „Veniamin Costachi”, Mănăstirea Neamț, în 1995, al Facultății de Litere și Teologie, Universitatea „Ovidius”, Constanța (2000) și al masterului în specializarea Istorie veche-medievală în cadrul Facultății de Istorie, a aceleiași universități (2002), a susținut doctoratul cu teza „Mitropolia Moldovei și Sucevei: Arhiepiscopia Iașilor în prima jumătate a secolului al XX-lea (1900-1948)”, sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Emilian Popescu, în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, între anii 2003-2008. Menționăm că a susținut din 2005 cursurile de Teologie din cadrul Colegiului Teologic Resurrection, Marea Britanie. Din 2004 a fost asistent universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, actualmente fiind lector. În domeniul științific are o activitate constantă. A publicat numeroase studii și recenzii în volume colective și reviste de specialitate. De asemenea, a fost angrenat în numeroase comunicări științifice, conferințe și simpozioane naționale și internaționale, dar și emisiuni de radio și televiziune.

Nou alesul arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului, arhim. Emilian Nica, a fost mare eclesiarh al Mănăstirii Neamț între 1998-2001, an în care a fost ales referent la Centrul Eparhial Iași. Din 2002 până 2005 a fost preot spiritual al Facultății de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași. Membru în Comisia liturgică a Arhiepiscopiei Iașilor din 2006 până în prezent, a fost președinte al Consistoriului monahal din Arhiepiscopia Iașilor (2007-2008) și consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor (2008-2009). Din 2009 este exarh pentru județul Iași. „Este un moment sfânt din viața mea, pentru că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin votul înalților ierarhi, m-a chemat să slujesc Biserica Ortodoxă Română de pe treapta arhieriei. În acest moment mă încredințez rugăciunilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care a spus că «fără de Mine nu puteți face nimic» sau «iată, sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor». Mă încearcă un gând de bucurie, dar și de responsabilitate, pentru că merg într-o eparhie unde sunt multe mănăstiri, multe parohii, și doresc să slujesc cu toată responsabilitatea alături de Preasfințitul Gherasim, Episcopul Râmnicului, Biserica din această eparhie. Rog pe Sfânta Parascheva de la Iași, de acolo de unde plec în aceste momente, și pe Sfinții Ierarhi Calinic de la Cernica și Antim Ivireanul, ocrotitorii Eparhiei Râmnicului, să mă ajute în continuare în slujirea Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos”.

Comentarii Facebook


Știri recente