Au debutat întâlnirile Cercului de Spiritualitate Ortodoxă Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae

Miercuri, 31 octombrie 2012, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a avut loc prima întrunire a Cercului de Spiritualitate Ortodoxă „Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae”, organizat de secția Teologie Sistematică a facultății ieșene. La eveniment au participat, alături de coordonatorii cercului, 50 de studenți din ani diferiți de studiu și de la facultăți diferite, informează „Ziarul Lumina”.

Sala T22 a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a găzduit miercuri prima întâlnire a nou-înființatului Cerc de Spiritualitate Ortodoxă, numit „Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae”. În prima parte a întrunirii, a fost aprobată organigrama internă a cercului, a cărui președinte va fi pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu, iar coordonator – pr. drd. Cristian-Alexandru Barnea. Cercul de studiu va avea și un secretar științific și doi responsabili de redacție pentru materialele ce vor fi publicate la final într-un Buletin anual. A doua parte a întâlnirii de debut a cercului a fost dedicată persoanei și operei părintelui profesor Dumitru Stăniloae și contribuției sale la dezvoltarea teologiei românești.

„Cercul îl are ca ocrotitor spiritual pe părintele profesor Dumitru Stăniloae întrucât și facultatea noastră poartă aceeași denumire și considerăm că este o dovadă de prețuire față de contribuția fundamentală a celui care este socotit cel mai important teolog ortodox al veacului al XX-lea și care a fost numit de-a lungul timpului „sfântul cărților” și „patriarhul teologiei academice românești”. Modul în care s-a desfășurat această primă întâlnire ne-a bucurat în special prin numărul participanților, studenți atât ai facultății noastre, cât și a altor facultăți, cât și prin stabilirea temelor viitoare, care au o finalitate formativă și practică”, a declarat pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu.

„M-am bucurat să văd la prima întâlnire a Cercului de Spiritualitate Ortodoxă „Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae” numeroși studenți din toți anii de studiu și masterat de la facultăți diferite, care au participat cu interes la discuții, pregătind referate și intervenții foarte bine documentate. Faptul că teologia părintelui profesor Stăniloae este îndrăgită și nu este uitată de generațiile actuale de studenți îmi aduce în minte un citat în care părintele însuși mărturisește că „mă bucur că se scrie despre teologia mea, dar mă voi bucura și mai mult pentru reflexiunile altora care vor spori această teologie, căci doresc să văd că gândurile mele fecundează gândirea altora, ducând astfel mai departe teologia noastră română”. Dincolo de aspectul teoretic și strict teologic al acestei prime întruniri, cred că a primat în sufletele tuturor participanților bucuria duhovnicească a întâlnirii cu persoana și opera marelui teolog, părintele și profesorul Dumitru Stăniloae”, a spus pr. drd. Cristian-Alexandru Barnea.

Studenții participanți la Cercul de Spiritualitate Ortodoxă din cadrul Facultății de Teologie din Iași s-au arătat încântați atât de tema aleasă pentru prima întâlnire, cât și de maniera în care s-a desfășurat aceasta.

„Mi s-a părut foarte interesantă această întâlnire, unde am aflat mai multe lucruri despre viața, cât și despre opera, atât cea de creator de teologie, cât și cea de traducător, a părintelui Dumitru Stăniloae. Mi-a plăcut îndeosebi faptul că participanții pot vorbi liber și cu ceva mai mult curaj decât la orele de curs, întrucât nu sunt îngrădiți de timp sau de o tematică anume”, a spus Piștea Gabriel, student în anul IV la facultatea de teologie ieșeană. „Spiritualitatea se bazează și se construiește pe tradiția patristică, dar în egală măsură se adaptează la nevoile timpului. Acest lucru l-au avut în vedere și organizatorii acestei prime întâlniri, care au propus ca subiect de discuții opera părintelui Stăniloae, cel care a reintrodus în teologia românească spiritul patristic,” a menționat Bogdan Ioan Anistoroaei, student în anul al III-lea la Facultatea de Teologie din Iași. „Cred că era necesar să punem accent la prima întrunire a cercului de spiritualitate pe minunata teologie a părintelui Dumitru Stăniloae și mă bucură faptul că aceste întâlniri ne îndeamnă la o lectură mai bogată”, a spus și Onel Vlăduț Constantin, student în anul I.

Următoarea întâlnire a Cercului de Spiritualitate Ortodoxă „Pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae” va avea loc în ultima săptămână din luna noiembrie și va fi dedicată temei „Teologul și teologia, preotul și preoția”.

Comentarii Facebook


Știri recente