Au debutat înscrierile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași

Tineri, fete și băieți, cu dosare în mână, părinți bucuroși de alegerea făcută de copilul lor, toți plini de speranțe și emoție, dornici de a începe un nou drum. Aceasta a fost imaginea ce a putut fi văzută ieri, 16 iulie 2014, pe holurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, în prima zi a înscrierilor la ciclurile de licență și master, informează Ziarul Lumina.

Absolvenții de liceu care doresc să devină studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași se pot înscrie, până pe 21 iulie, pe locurile finanțate de la buget și în regim cu taxă, scoase la concurs. Pentru absolvenții de facultate, perioada de înscriere la programele de master ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași va dura până pe data de 25 iulie.

„Începând de astăzi (ieri, n. red.), 16 iulie 2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași au debutat înscrierile pentru cele două cicluri de studii, licență și master. Ca în fiecare an, avem un număr relativ important de locuri, ținând cont de numărul candidaților înscriși în anii anteriori și de perspectiva perioadei în care candidații de acum vor absolvi. Facultatea noastră, alături de puține alte facultăți de profil, are la ciclu de licență patru specializări, respectiv Teologie ortodoxă pastorală, Teologie ortodoxă didactică, Teologie ortodoxă asistență socială și Artă sacră – o ofertă generoasă pentru absolvenții tuturor tipurilor de licee. De asemenea, avem mai multe programe de master, cu precizarea că se vor actualiza acele programe care vor aduna un anumit număr de candidați înscriși. Cu alte cuvinte, candidații la master sunt solicitați să completeze un formular de înscriere cu mai multe opțiuni. Amintim că, în acest an, ca și în anul precedent, avem și o probă de dicție și aptitudini muzicale la specializarea Teologie pastorală – ciclu de licență, numai pentru candidații care nu au absolvit seminarul teologic, după cum există și o probă scrisă la Învățătura de credință ortodoxă, cu o tematică dinainte stabilită și afișată. Important de menționat este și faptul că vom avea un număr de 90 locuri în cămin, la Colegiul „Sfântul Nicolae”, situat în apropierea facultății, unde va funcționa începând cu acest an și o bucătărie modernă, cu dotare corespunzătoare normelor europene în vigoare. De asemenea, atât facultatea noastră, cât și Universitatea „Al. I. Cuza” au legături și acorduri de colaborare cu multe facultăți și universități din Europa și nu numai, ceea ce este un beneficiu pentru studenții noștri, care vor putea efectua stagii de cercetare, de studiu sau de practică prin programele europene numite Erasmus. Așteptăm cât mai mulți candidați la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” – o instituție cu experiență, cu un corp didactic bine pregătit atât din punct de vedere academic, cât și duhovnicesc, și sperăm că cei care vor alege să studieze la noi să găsească pe cât posibil ceea ce își doresc”, a precizat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași și președintele comisiei de admitere.

„Am optat pentru Iași fiindcă eu cred că facultatea de teologie de aici e una dintre cele mai bune din țară”

Majoritatea candidaților la Facultatea de Teologie din Iași – ciclul de licență – au venit pentru specializarea Teologie pastorală, dar printre ei s-au aflat și viitorii pictori și restauratori de biserici, asistenți sociali și profesori.

„Am ales să continui cu facultatea de teologie deoarece doresc să aprofundez cunoștințele teologice pe care le-am dobândit la seminar. Am optat pentru Iași fiindcă eu cred că facultatea de teologie de aici e una dintre cele mai bune din țară și, în plus, e și aproape de casă”, ne-a spus Gabriel-Vasile Toiu din Pașcani, absolvent al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț. „M-am înscris la această facultate, la domeniul Teologie pastorală, deoarece îmi doresc în continuare, în viitor, să fac parte din clerul Bisericii Ortodoxe Române. Mă aștept să găsesc aici profesori emeriți și colegi cu care să pot comunica și lega prietenii”, a adăugat și Cosmin-Nicolae Duduman din Bacău, absolvent al Seminarului Teologic „Episcop Melchisedec Ștefănescu” din Roman. „M-am înscris la Artă sacră. Atunci când pictez, simt că aduc rugăciune lui Dumnezeu”, ne-a mărturisit și Ioana din Suceava.

Mai multe detalii privind concursul de admitere pot fi aflate la sediul facultății sau de pe site-ul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași (www.teologie.uaic.ro).

Comentarii Facebook


Știri recente