Au avut loc alegeri pentru desemnarea membrilor Adunarilor eparhiale

In mai multe eparhii din tara au avut loc astazi alegeri pentru desemnarea membrilor Adunarilor eparhiale. Acestia au fost alesi de catre Colegiile electorale preotesti, respectiv Colegiile electorale ale mirenilor. Mai multe detalii despre alegerile de astazi ne-au fost oferite de catre parintele Aurel Mihai, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Nifon Mitropolitul’ din Bucuresti: ‘Potrivit randuielilor asezate de PF Patriarh Justinian, au fost alesi dintr-un numar mai mare de candidati, un cleric si doi mireni din cadrul fiecarei circumscriptii, la nivelul fiecarei eparhii fiind organizate 10 circumscriptii. Adunarea eparhiala este constituita din 10 membrii clerici si 30 membrii mireni care, la randul lor, dupa constituirea si inmanarea mandatelor se vor prezenta pentru constituirea Adunarii eparhiale in noua legislatura care dureaza din 2006 pana in 2010’.

Membrii alesi ai Adunarilor eparhiale vor fi confirmati prin decizie patriarhala de catre PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Adunarea eparhiala este organul deliberativ pentru toate chestiunile administrative, culturale si economice ale eparhiei. Care sunt principalele atributii ale Adunarii eparhiale ne-a spus tot parintele Aurel Mihai: ‘Adunarea eparhiala este organul deliberativ la nivelul eparhiei, si in cadrul ei se iau hotarari cu privire la activitatea economica, culturala, social-caritativa a Bisericii. Biserica, prin procentajul in Adunarea eparhiala, scoate in evidenta participarea mirenilor, aratand prin aceasta, prezenta laicatului in viata bisericeasca. Adunarea eparhiala este cea care o data pe an, in sesiune ordinara, asculta si ia hotarari in ceea ce priveste bunul mers al vietii bisericesti in aspectele enumerate mai sus. Problemele legate de invatatura de credinta si problemele legate de randuieli canonice sunt analizate si discutate la nivelul Sfantului Sinod. Adunarea eparhiala este cea care, in eparhia respectiva, ia masurile ce se impun in anumite situatii pe plan local, la activitatea culturala a eparhiei, aparitii de carti, tiraje, activitatea economica, constructii de biserici si alte activitati si, nu in ultimul rand, activitatea social-caritativa’.

Printre eparhiile in care au avut loc astazi alegeri ale membrilor Adunarilor eparhiale mentionam: Arhiepiscopia Bucurestilor, Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Targovistei, Episcopia Romanului, Episcopia Dunarii de Jos, Episcopia Aradului, Ienopolei si Halmagiului, Episcopia Caransebesului, Episcopia Oradei, Bihorului si Salajului, Episcopia Maramuresului si Satmarului, Episcopia Covasnei si Harghitei. In alte eparhii, astfel de alegeri se vor desfasura pe data de 11 mai 2006.

Comentarii Facebook


Știri recente