Atmosfera impresionanta la Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei

In prezenta IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, un numar impresionant de persoane au participat aseara la Centrul de Conferinte ‘Providenta’ din Iasi, la concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Concertul a fost sustinut de catre urmatoarele coruri iesene: ‘Altarul’ si ‘Sanctus’ – ambele ale Catedralei mitropolitane din Iasi, ‘Theologus’ – al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, ‘Basileus’ – al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iasi, si ‘Apostolii’ – al Protopopiatelor Iasi I si Iasi II. Prezent la evenimentul de aseara, parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a spus ce semnificatie are pentru el concertul de colinde desfasurat la Centrul de Conferinte ‘Providenta’ din Iasi: ‘Ca intotdeauna, cu bucurie. Dar si cu emotie, pentru ca se intalnesc si emotii cu astfel de ocazii, insa in primul rand cu bucurie, mai ales atunci cand ne aflam totdeauna pe urmele ingerilor, pentru ca prima data ingerii au cantat la pestera cea saraca din Betleem atunci cand S-a nascut Mantuitorul: ‘Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire’. Dupa modelul ingerilor, clerici si credinciosi colinda in aceste zile, pe care dvs. atat de frumos le numiti la Radio Trinitas – ‘anotimpul colindelor’. Noi suntem cativa din multii colindatori care in acest anotimp al colindelor il vestesc pe Mantuitorul Hristos, Copilul care a venit in lume ca sa ne mantuiasca si sa ne ridice la Dumnezeu’.

Concertul de aseara a fost deschis de corul ‘Altarul’, condus de catre parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi si exarh al manastirilor din judetul Iasi, care ne-a spus cum a simtit concertul de seara trecuta: ‘Anul acesta a insemnat o bucurie duhovniceasca in primul rand, pentru ca ne apropiem de sarbatoarea mare a Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos. Apoi, a insemnat o munca, pentru ca ne-am pregatit pentru aceste colinde, apoi a insemnat bucuria duhovniceasca ca putem pune in valoare colindele pe care le-am primit si noi de la mosii si stramosii nostri. Daca ne referim nu numai la colinde, ci si la cantarile frumoase ale Craciunului, adica troparul si condacul sarbatorii, toate acestea au menirea sa-l transpuna pe om in atmosfera aceasta de sarbatoare a Craciunului, in atmosfera de colind, in aceasta dragoste a omului fata de om, a crestinului fata de semenul lui’.

Pentru corul ‘Theologus’ al Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, aseara a fost cea de-a cincea participare la concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Parintele lect. dr. Alexandrel Barnea, dirijorul corului, ne-a spus cateva cuvinte despre pregatirile pentru acest concert si cateva impresii despre evenimentul de aseara: ‘La acest concert organizat de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, in colaborare cu Institutul Cultural Misionar ‘Trinitas’, participam a V-a oara. De fiecare data, la orice concert de colinde sau concert prilejuit de decernarea unui titlu acedemic in cadrul Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi, cautam sa aducem ceva nou, macar o singura piesa, daca nu doua sau trei. Anul acesta am adus o piesa intitulata ‘Pomut razmuratu’. Noi cautam ca atunci cand cantam sa evoluam in inimile oamenilor, sa fie fericiti o clipa, ascultandu-ne pe noi’.

Din partea corului ‘Basileus’ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iasi, prof. Mihai Ursache, dirijorul corului, ne-a spus cateva cuvinte despre pregatirile pentru concerul de colinde al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei: ‘Corul Seminarului s-a prezentat mult mai bine decat in ceilalti ani, si acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare elev a muncit foarte mult pentru indeplinirea acestui obiectiv. Am avut chiar si cate 4-5 ore de repetie pe zi, repetitie la care au participat totii elevii. Piesa de rezistenta sau asul din maneca a fost ‘Hora cu strigaturi’, piesa pe care am interpretat-o si la Galati, dar si la Ziua Internationala a Cantecului Coral’.

Corul ‘Sanctus’ al Catedralei mitropolitane din Iasi a avut aseara un recital deosebit in cadrul concerului de colinde al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Mai multe detalii despre noutatile prezentate ne-a vorbit prof. Costel Mirel Nechita, dirijorul corului: ‘Am vrut sa nu fie la fel de la an la an. Ceva nou a fost ‘Craciunul’, melodie franceza cu un text foarte frumos, iar celelalte colinde le-am mai cantat si in ceilalti ani. Dorim sa uram la toti La Multi Ani cu sanatate, pentru anul care urmeaza, cu ocazia sarbatorilor’.

Comentarii Facebook


Știri recente