Atitudinea față de creștini în prima jumătate a secolului al III-lea

Maximin Tracul și Filip Arabul. Doi împărați „romani” care nu aparțineau de fapt gintei latine. Două firi diferite, cu vieți diferite, dar cu același sfârșit. Despre Maximin se știe că i-a persecutat aspru pe creștini, în timp ce despre Filip Arabul s-a speculat că ar fi fost el însuși creștin. În cele ce urmează vom analiza viețile acestor doi oameni importanți din istorie.

Eusebiu de Cezareea precizează următoarele despre Maximin Tracul: „După ce împăratul roman Alexandru șSever, n.n.ț și-a dus la capăt domnia sa vreme de treisprezece ani, a urmat la tron cezarul Maximin. Acesta, dintr-o ură față de casa lui Alexandru, care era formată mai ales din oameni credincioși, a pus la cale o persecuție, poruncind să fie nimiciți numai capii Bisericii, pe care i-a socotit vinovați (de rapida răspândire a) învățăturii evanghelice” („Istoria bisericească”, în PSB, vol. XIII, trad. pr. Teodor Bodogae, EIBMBOR, București, 1987, p. 251). Descrierea lui Eusebiu de Cezareea are nevoie de o interpretare ceva mai profundă decât ne spune prima impresie. Maximin Tracul nu era de origine romană. De fapt, „Historia Augusta” ne spune că ar fi avut un tată got și o mamă din tribul alanilor. Așadar, supranumele său „Tracul” nu se referă în realitate la originea sa germanică, ci doar la faptul că era îndrăgit de populația geților aflați la nord de Dunăre și a căror limbă o vorbea bine. Maximin a fost primul împărat care nu a stat absolut deloc în Roma și care a inaugurat un precedent interesant: urcarea pe tron a unei persoane de rang modest, provenită din zone de provincie ale imperiului. Mai târziu, regăsim exemple mult mai cunoscute precum Licinius, Galerius sau sclavul Diocles, devenit împăratul Dioclețian. Maximin a ajuns pe tronul imperial printr-o incredibilă desfășurare a evenimentelor. Predecesorul său Alexandru Sever a încercat să evite un război cu alemanii, pe care a dorit să îi atragă prin foloase materiale de partea Imperiului Roman. Soldații s-au răsculat împotriva sa și l-au asasinat, punându-l pe Maximin în fruntea imperiului. Acesta era lipsit de cultură, barbar atât în discurs, cât și în comportament, dar un bun soldat. Armata îl iubea pentru curajul său neînfricat. Însă, din punct de vedere politic, Maximin era un dezastru. Ajungând la putere printr-un complot, a încercat să se asigure că nu va cădea pradă unuia. Așadar, i-a vânat rând pe rând pe toți apropiații predecesorului său, Alexandru Sever. O parte dintre aceștia erau creștini. Prin urmare, Maximin a găsit prilejul de a extinde persecuția și asupra ierarhiei Bisericii creștine. Cu toate acestea, este greu de spus dacă persecuția a fost însoțită de un edict de natură religioasă sau a fost dictată din rațiuni pur politice. Cea de-a doua variantă pare a fi cea mai plauzibilă. De vreme ce Maximin nu și-a îndreptat atenția decât asupra episcopilor și a preoților, el pare să se fi preocupat exclusiv de cei apropiați lui Alexandru Sever, fără a se interesa prea mult de credința creștină în general. În cele din urmă, domnia sa s-a încheiat la fel cum a început, prin asasinat. Supărat pe intrigile senatorilor care sprijineau uzurpatori, Maximin a plecat să cucerească Roma. În drum spre Roma a fost nevoit să asedieze cetatea Aquileea, dar molima izbucnită în rândul trupelor sale, precum și foametea generală i-au făcut pe soldați să se răscoale împotriva sa și a fiului său.

Filip Arabul (244-249) – un creștin fervent?

Eusebiu de Cezareea precizează: „Se istorisește că Filip era creștin și că în ziua ultimei săptămâni din Postul Paștilor el ar fi dorit să ia parte împreună cu mulțimea la slujbele făcute atunci în Biserică, dar că întâi-stătătorul locului nu i-a îngăduit să intre înainte de a fi făcut mărturisire publică și de a se fi înscris el însuși în rândul păcătoșilor care formau categoria penitenților; altfel, într-adevăr dacă împăratul nu ar fi făcut așa ceva, desigur că el n-ar fi fost primit de conducător din cauza multor plângeri pornite împotriva lui. Se spune că Filip s-ar fi supus de bună voie, arătându-și și prin fapte sinceritatea și evlavia rânduielilor împreunate cu frica de Dumnezeu” („Istoria bisericească”, în PSB, vol. XIII, trad. pr. Teodor Bodogae, EIBMBOR, București, 1987, pp. 254-255). S-a vorbit mult despre stilul hiperbolic și, adesea, lipsit de consistență, al „istoricului” Eusebiu de Cezareea. Această relatare pare să aibă un sâmbure de adevăr, dar probabil că singurul aspect de care putem fi siguri este acela al bunăvoinței lui Filip față de creștini. De aici și până la a-l considera pe Filip Arabul un Teodosie cel Mare „avant la lettre”, cu gesturile penitențiale ale acestuia, este o cale foarte lungă. Pe scurt, este imposibil de spus dacă Filip Arabul era creștin sau nu, însă pare de-a dreptul fantasmagoric să considerăm că a venit de Paști la biserică și s-a pus în rândul penitenților. De altfel, formula introductivă a lui Eusebiu aici este „se istorisește”, un fel de „se zice”, „se zvonește”. Istoria nu ne consemnează însă zvonurile, ci faptele reale, iar în această problemă ne vedem lipsiți de ele. Existența unei corespondențe a lui Filip și a soției sale, Severa, cu Origen este, însă, reală. Cu toate acestea, nimic nu ne îndreptățește să afirmăm că relația sa cu creștinismul a fost mai apropiată decât cea a lui Antoninus Pius sau a Iuliei Mamaea, mama lui Alexandru Sever. Filip Arabul și-a încheiat însă domnia la fel ca Maximin Tracul și Alexandru Sever: asasinat. Deciziile care au condus la acest deznodământ tragic al primului împărat roman „creștin” au fost de natură economică. Filip s-a concentrat prea mult pe construcții grandioase și jocuri festive de gladiatori pentru a mai fi atent la alianțele cu triburile de la Dunăre. Lipsa plătirii acestora a condus la revolte în zonă, rezolvate pe calea armelor, dar trezoreria secătuită de Maximin Tracul, care dublase plățile armatei, nu s-a refăcut prin aceste economii. Taxele au fost crescute, iar oamenii au început să murmure împotriva sa. Egiptul s-a răsculat și a întrerupt alimentarea cu grâne a Romei, iar omul său de încredere, senatorul Decius, s-a ridicat împotriva sa, adunând o armată de două ori mai numeroasă. În urma înfrângerii de la Verona din 249, Filip Arabul a fost asasinat de propriii soldați. Urmașul său la tron a fost chiar Decius, de a cărui domnie vom discuta în materialul următor.

Prima parte a secolului al III-lea a fost împărțită între domnii favorabile creștinismului (Alexandru Sever, Filip Arabul) și domnii potrivnice acestuia (Maximin Tracul, Decius). În esență însă, domniile potrivnice creștinismului au însumat doar o mică parte din perioada respectivă, în timp ce împărații binevoitori au avut parte de domnii ceva mai îndelungate. Prima persecuție cu adevărat cruntă a fost cea din vremea lui Decius (249-251). (Articol publicat în Ziarul Lumina din 7 martie 2013, semnat de Adrian Agachi)

Comentarii Facebook


Știri recente