Atelierul de pictură „Iubi-Te-voi, Doamne” la Mănăstirea Secu

Un grup de elevi de la Școala Generală cu clasele I-VIII nr. 4 din Suceava, îndrumați de către prof. Traian Chilimon, s-au aflat în perioada 16-20 august la poalele Muntelui Vasan, în cetatea Mănăstirii Secu. Aici, copiii au zugrăvit icoane pe lemn.

Activitatea desfășurată sub genericul ‘Iubi-Te-voi, Doamne’ a reușit să îmbrace cu bucurie chipurile și sufletele tinerilor. ‘Copiii au învățat să picteze la cursurile de icoană pe care le desfășor împreună cu fiica mea, Eugenia Ana Chilimon, în fiecare sâmbătă, între orele 11:00-14:00, la noi în școală, unde participă peste 15 elevi. Înainte de a ne apuca de lucru, le citesc copiilor rugăciunea iconarului, pe care am extras-o din Erminia picturii bizantine. E o atmosferă foarte plăcută la noi, la atelier. Până acum avem un portofoliu cu 56 de lucrări, pe care am reușit să le expunem în cadrul a trei vernisaje desfășurate în momente diferite ale anului bisericesc (Săptămâna Patimilor, Înălțarea Domnului și Nașterea Domnului). Mulțumim arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, pentru găzduire, și ierod. Hrisostom Filipescu, care le-a vorbit copiilor’ a spus, pentru „Ziarul Lumina”, domnul profesor de desen Traian Chilimon.

‘E prima mea icoană mai deosebită’

Elevii au mers în pelerinaj la mănăstirile din vecinătate, au vizitat Cetatea Neamțului, Bojdeuca lui Creangă, gustând totodată din frumusețile pășunilor și codrului ce împodobesc împrejurimile Mănăstirii Secu, unde au zburdat precum mieii. Dumnezeu i-a alintat și binecuvântat cu un soare jucăuș, ce le-a gătit zilele ca la sărbători. Pe tot parcursul acestor zile s-au împărtășit cu frumusețea slujbelor și au rămas plăcut impresionați de colecția de obiecte bisericești, precum și de atmosfera călduroasă ce i-a făcut să se simtă prețuiți. ‘Este a treia icoană pe care am pictat-o. E foarte frumos să poți lucra pentru Dumnezeu. Am pictat acum o icoană cu Maica Domnului, deoarece îmi place mult cum mă privește mereu ca o mamă iubitoare’, a spus Nichifor Corina, elevă în clasa a VI-a. ‘Am auzit de cursul de pictură de sâmbătă și m-am hotărât să încerc și eu. Am pictat o icoană cu Sfântul Mucenic Dimitrie, pe care vreau să o dăruiesc tatălui meu. Chiar dacă ziua lui de naștere a trecut, am să i-o dăruiesc de ziua numelui, pentru ca să-i fac o surpriză. E prima mea icoană mai deosebită’, a mărturisit Anca Băițan, elevă în clasa a IV-a. ‘Eu am ales să pictez o icoană cu Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor, ca să mă ocrotească pe mine și pe toți copiii. Îmi place că, atunci când lucrăm, zicem în gând rugăciunile pe care le știm pe dinafară, cum ar fi Împărate ceresc, Tatăl nostru, Crezul și altele’, a adăugat Nichifor Diana, elevă în clasa a IV-a.

Comentarii Facebook


Știri recente