„Atelierul de biserici”, la Seminarul Teologic Ortodox din Iași

Parohia Munteni-Copou, în colaborare cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, a organizat aseară o dezbatere intitulată „Atelierul de biserici”. La această manifestare, în cadrul căreia s-a discutat propunerea de proiect a viitorului așezământ parohial ce se va construi în Copou, au participat arhitecți, istorici, teologi și preoți, informează Ziarul Lumina.

În atriumul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași a avut loc aseară conferința-dezbatere despre bisericile vechi și noi, intitulată „Atelierul de biserici”. Invitații speciali au fost asist. univ. drd. Ana Maria Goilav, de la Facultatea de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, și bizantinologul Petre Guran, director executiv al Uniunii Arhitecților din România. Au mai participat consilieri ai Centrului Eparhial Iași, preoți, profesori și credincioși din parohia Munteni-Copou.

În deschiderea întrunirii, pr. prof. Dragoș Bahrim, parohul de la Munteni-Copou, și directorul Seminarului Teologic Ortodox din Iași, a amintit celor prezenți faptul că parohia pe care o păstorește este una dintre cele mai tinere din municipiul Iași. „Încă de acum trei ani am luat decizia să construim o biserică pentru comunitatea de aici. Acea decizie a fost luată în ziua în care s-a înființat parohia. Am propus Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, ca hramul bisericii noastre să fie «Sf. Maxim Mărturisitorul». Primul gând a fost cum să construim o biserică Sfântului Maxim Mărturisitorul”, a spus pr. prof. Dragoș Bahrim.

Au urmat alocuțiunile însoțite de prezentări PowerPoint ale bizantinologului Petre Guran și ale asist. univ. drd. Ana Maria Goilav. Invitații au propus astfel proiectul viitorului așezământ parohial ce se va construi în Copou, cu hramul „Sf. Maxim Mărturisitorul și Sf. Grigorie Palama”. „Conferința s-a născut din efortul de a conștientiza ce înseamnă edificarea din perspectivă ortodoxă. Prin întâlnirea pe care am avut-o cu dl Petre Guran și cu dna Ana Maria Goilav, am format o echipă pentru acest proiect. Liniile generale s-au conturat deja pentru ceea ce urmează să creăm aici. Viitorul complex parohial va fi centrat în jurul slujirii liturgice, astfel încât viața Bisericii se va prelungi din lăcașul de cult spre celelalte zone ale complexului parohial”, a mai adăugat pr. prof. Dragoș Bahrim.

Parohia Munteni-Copou a fost înființată în luna decembrie a anului 2006, cu binecuvântarea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei de atunci, actualul Patriarh al României, și se află în apropierea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași. Fiind una dintre cele mai recent înființate parohii ieșene, nu are încă un lăcaș de cult, de aceea slujbele se desfășoară în capela seminarului. „O biserică nouă ar trebui să înceapă de la oamenii care se vor ruga în duminici și sărbători. Întâlnirea de astăzi (n.r. – aseară) este o consfătuire cu enoriașii din parohia Munteni-Copou care vor să își construiască o biserică. O altă fază a proiectului este de a identifica, împreună cu enoriașii, ceea ce mai au nevoie, dincolo de lăcașul de rugăciune. Atunci vor exista spații anexe care se pot dezvolta din necesitățile lor”, a spus bizantinologul Petre Guran.

Comentarii Facebook


Știri recente