Ateliere tradiționale pentru copii la Casa Băniei

Mai mulți copii craioveni au fost inițiați săptămâna trecută în meșteșugul încondeiatului ouălor de Paști. Atelierele de lucru s-au desfășurat în cadrul Secției de Etnografie a Muzeului Olteniei și au fost coordonate de Asineta Gâscan, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Oltenia.

Dincolo de meșteșugul propriu-zis al încondeierii ouălor de Paști, copiii au aflat mai multe despre tradițiile pascale și despre semnificația lor spirituală. De asemenea, micii învățăcei au înțeles de ce se încondeiază oul cu anumite simboluri din viața satului, vegetale, zoomorfe, skeomorfe (unelte de muncă). Foarte multe dintre ele duc și spre celelalte arte țărănești, ceramica sau cusăturile, ceea ce demonstrează o unitate în diversitate. Spre exemplu, un motiv foarte cunoscut care apare pe ceramica de Horezu este cocoșul. Îl regăsim și pe oul pascal. Acvila este alt motiv oltenesc prezent atât pe ceramică, dar și pe oul încondeiat.

Despre importanța acestei activități, Cornel Bălosu, coordonatorul Secției de Etnografie din cadrul Casei Băniei, a spus: ‘Mizăm foarte mult pe copii, pentru că ei vor duce meșteșugurile tradiționale mai departe. Unii sunt foarte talentați și vin aici să învețe, alții descoperă la noi că au un asemenea talent. De aceea trebuie să promovăm aceste pasiuni ale tinerilor noștri, pentru a duce mai departe tradiția creștină și pentru a ne păstra identitatea. Nădăjduim ca la anul această activitate să dureze mai mult pentru a le fi de folos învățăceilor noștri’.

Comentarii Facebook


Știri recente