Ateliere de creație la Astra Sibiu

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA a încheiat proiectul „Sprijinirea dezvoltării artistice a tinerilor prin activități muzeale în municipiul Sibiu”. În cadrul unei expoziții, au fost prezentate cele mai frumoase lucrări realizate de copiii participanți la atelierele de pictură, prelucrarea lemnului, ceramică și olărit.

Cei mai talentați și mai activi elevi ai școlilor implicate în proiect – Școala Gimnazială „Radu Selejan”, Școala Gimnazială Nr. 25, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”, Școala Gimnazială din Turnu Roșu – au primit diplome de participare din partea coordonatorilor celor trei ateliere: Alina Geanina Ionescu, restaurator (atelier de pictură), Lucian Robu, muzeograf (ceramică și olărit), Ciprian Ștefan, directorul Muzeului în aer liber (prelucrarea lemnului). La rândul lor, elevele Colegiului Național Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu au prezentat un scurt moment artistic. Eleva Ecaterina Duță a încântat auditoriul cu piese de muzică populară românească, iar colegele ei, surorile Laura și Damaris Iagăru, au adus în sufletele celor prezenți atmosfera Crăciunului prin intermediul tradiționalelor colinde, conform celor precizate de muzeografa Anda Ionaș.

Spațiu cultural pentru copiii sibieni

Proiectul „Sprijinirea dezvoltării artistice a tinerilor prin activități muzeale în municipiul Sibiu” a fost finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Asociația IMC Progess Iași, în colaborare cu Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu, Asociația Științifică Maris Târgu Mureș și Complexul Muzeal Moldova Iași și s-a desfășurat în perioada august-decembrie 2012. Proiectul a urmărit dinamizarea relației dintre Complexul Național Muzeal ASTRA și tinerii din municipiul Sibiu, prin intermediul activităților nonformale, creând un spațiu cultural animat în cadrul muzeului, după cum a arătat Anda Ionaș. „Copiii au lucrat cu mult entuziasm pe parcursul celor trei luni de ateliere, alături de specialiștii din muzeu și de meșteri populari dintre cei mai pricepuți. Obiectele prezentate în cadrul expoziției dovedesc faptul că ei au depus un efort creativ intens, înțelegând că valorile patrimoniului tradițional românesc sunt utile pentru generațiile tinere, atât ca termen de comparație față de valorile societății contemporane, ci și în scopul descifrării simbolurilor identitare”, a spus Ovidiu Baron, managerul proiectului.

Expoziție cu icoane tradiționale

La Casa Artelor, Piața Mică din Sibiu, poate fi vizitată expoziția „Icoana, sărbătoare în dar”, ce va rămâne deschisă până la sfârșitul lunii ianuarie 2013. Expoziția oferă posibilitatea vizitatorilor de a admira atât interiorul unei case tradiționale țărănești din Poiana Sibiului, cât și o serie de icoane pe sticlă de secol XIX, din colecția Muzeului ASTRA, reflectând un acord perfect între tradiția și spiritualitatea specifice zonei Transilvaniei, conform celor precizate de Anda Ionaș, muzeograf în cadrul Astra.

Tot aici poate fi vizitată și o expoziție de jucării tradiționale „Pentru sacul Moșului…”. „Sunt jucării confecționate din lut, pânză și lemn, ce promovează creațiile tradiționale autentice”, a spus Andra Ionaș. Expoziția va rămâne deschisă până pe 6 ianuarie 2013.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…