Atelier internațional de pictură

Grupul EIKONA și Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, organizează în perioada 16-20 noiembrie un atelier internațional de pictură, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Pictori de seamă din mai multe țări vor realiza picturi murale și vor participa și la o sesiune de comunicări științifice.

În primele trei zile ale atelierului, invitații vor realiza câte o pictură murală în incinta Facultății de Teologie „Dumitru Staniloae” din Iași. Pe toata durata atelierului, spațiul va fi deschis publicului. Joi, 19 noiembrie, în cea de a patra zi a atelierului, va avea loc o sesiune de comunicări științifice cu tema „Metode de predare a picturii bisericești”.

Invitați la evenimentul care se va desfășura la Iași participă specialiști din Grecia, Rusia, Serbia, Bulgaria și România. Invitat de onoare al acestui simpozion este maestrul Grigore Popescu, restaurator și pictor bisericesc.

Grupul EIKONA, unul dintre cei trei parteneri ai comitetului de organizare, s-a constituit cu scopul de a face cunoscută pictura bisericească de stil bizantin și este alcătuit din profesori de pictură bisericească din universități din Bulgaria, Grecia, România, Rusia și Serbia. Prin intermediul unui spectru larg de manifestări, ateliere deschise, simpozioane, cursuri, expoziții, conferințe, membrii grupului urmăresc promovarea picturii bizantine, explicarea sensului și funcționalității acesteia. Un accent deosebit se pune pe evidențierea dimensiunii creative a artei liturgice. Pictura, ca și arta bisericească în general, reprezintă modalitatea, limbajul prin care comunitatea eclesială realizează dialogul viu și personal cu Dumnezeu în prezent. Varietatea formală reprezentată de membrii Grupului EIKONA va ajuta la înțelegerea creativității și aprofundarea picturii bisericești bizantine.

Comentarii Facebook


Știri recente