Atelier de jurnalism pentru elevii seminariilor din Arhiepiscopia Iașilor

În perioada 22-25 noiembrie, la Centrul Cultural Pastoral „Sf. Ilie” de la Miclăușeni, s-a desfășurat Atelierul de jurnalism pentru elevi ai seminariilor din Arhiepiscopia Iașilor, în organizarea clubului Aleph, al seminariștilor pasionați de teologie, literatură, jurnalism, muzică, informează „Ziarul Lumina”.

Pe parcursul a patru zile, 20 de elevi din seminariile „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț, „Sf. Gheorghe” din Botoșani și „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi, coordonați de Cezar Constantin Cîrlan și Valentin Iulian Țoc, au avut ocazia de a-și dezvolta creativitatea într-un cadru propice, alături de invitați de seamă.

Arhimandritul Hrisostom Rădășanu, consilierul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a precizat: „Ideea acestui atelier de jurnalism creștin a apărut din două surse. În primul rând, conștiința faptului că noi suntem slujitori ai Cuvântului și Cuvântul trebuie mărturisit, iar o formă de mărturisire a Cuvântului este jurnalismul creștin, vorbind aici despre radio creștin, televiziune creștină, media creștină în general. A doua sursă este legată de o experiență personală. Am fost implicat într-o structură generatoare și promovatoare de mesaj creștin, Radio Trinitas, și am simțit nevoia ca ceva din această experiență să pot împărtăși și tinerelor generații”.

După o primă zi de acomodare, în cea de-a doua zi a atelierelor, elevii împreună cu Valentin Iulian Țoc, organizator al proiectului, au analizat întreaga activitate a cluburilor de jurnalism Aleph din fiecare seminar. „Ne bucură să vedem că elevii sunt atrași spre activitățile extrașcolare. Mulți dintre ei conștientizează faptul că timpul liber poate fi folosit într-un mod util, plăcut Bisericii, dar plăcut și lor,” a declarat Valentin Țoc.

În cea de-a doua parte a zilei, diac. Nicolae Hulpoi, directorul Doxologia Media din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, le-a împărtășit cursanților parcursul personal în lumea media. Prin această incursiune, diac. Nicolae Hulpoi i-a conștientizat pe cei prezenți de importanța și repercusiunile pe care le pot avea deciziile luate matur și responsabil, iar în același timp, modul providențial în care Dumnezeu lucrează în viața lor, chemându-i pe fiecare la slujirea care le-a fost menită. Apoi, a realizat o scurtă prezentare a genurilor jurnalistice după care le-a propus tuturor celor prezenți un atelier practic de realizare a unei știri.

Sâmbătă, 24 noiembrie, după momentul de rugăciune, participanții au avut ocazia de a-l cunoaște pe domnul Răzvan Bucuroiu, jurnalist, realizator TV și publicist creștin, actualmente director al TVR3 și director-fondator al revistei „Lumea credinței”. Acesta a început prin a prezenta situația mijloacelor de informare, începând din anul 1990, urmărind apoi evoluția acestora până în prezent. Invitatul a clarificat, apoi, împreună cu auditoriul, avantajele și dezavantajele pe care le prezintă informarea prin presa scrisă, prin televiziune și prin internet, comparând cele trei principale surse de informare actuale, insistând asupra puterii informației apărute în spațiul virtual.

Următorul moment al zilei a fost acela în care arhim. Hrisostom Rădășanu a organizat un atelier de conștientizare a avantajelor lucrului în echipă. Elevii au aprofundat importanța lucrului împreună în jurul textului sacru, înțelegând rolul fiecărui membru în crearea unui colectiv animat de credința în Iisus Hristos, ca „mădulare ale unui singur trup, al cărui Cap este Mântuitorul”.

A urmat apoi un seminar despre „Cele 7 nivele de conștientizare” care a avut ca rol stabilirea pașilor în luarea corectă a unei decizii. Această prezentare a urmărit exemplificarea la nivel practic a modalității în care se poate ajunge la performanță în orice domeniu, prin părăsirea conștientă și treptată a zonei de confort, care împiedică dezvoltarea interioară și socială a individului.

După cină, reprezentanții cluburilor de jurnalism Aleph din fiecare seminar au stabilit detaliile proiectelor viitoare. În plus, au mulțumit organizatorilor și reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, garantând faptul că această experiență i-a determinat să își asume cu o responsabilitate sporită rolurile ce le revin și, implicit, dezvoltarea cluburilor de jurnalism.

Referindu-se la desfășurarea atelierului, Cezar Cîrlan, organizator al proiectului, a declarat: „Mă bucur foarte mult să văd cum rețeaua de cluburi Aleph începe să capete contur. Eu unul cred foarte mult în potențialul acestui proiect și aceasta se vede din dorința elevilor de a se implica și a participa la acțiunile Aleph și din nivelul foarte ridicat al acestora. Elevii au receptat foarte bine mesajul transmis și deja am stabilit împreună activitățile care se vor derula în perioada imediat următoare”.

Impresii ale participanților

Andrei Roca, elev la Seminarul „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț: „Am fost foarte impresionat de organizare, mai ales de personalitățile invitate. Personal, mi-a plăcut cel mai mult intervenția domnului Răzvan Bucuroiu, care efectiv ne-a inițiat în „taina jurnalismului””.

Flavius Ștefan Popa, elev la Seminarul „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț: „Această întâlnire a fost pentru mine o mare surpriză, am avut ocazia să cunoaștem oameni noi și chiar să ne simțim cu toții ca într-o familie. Pentru viitor, îmi doresc să coordonez cât mai bine clubul de jurnalism al seminarului de care aparțin, făcându-l un model demn de urmat pentru celelalte seminarii din țară”.

Alexandru Plian, de la Seminarul „Sf. Gheorghe” din Botoșani: „Doresc ca, de acum încolo, prin activitatea clubului nostru, să facem o schimbare în mentalitatea adulților care cred că suntem o generație fără perspective, fără viitor. Acum am mai multă încredere în mine, știind că Aleph m-a ajutat să îmi dezvolt o pasiune ascunsă până acum”.

Iustin Mărgineanu, elev la Seminarul „Sf. Vasile cel Mare” din Iași: „Sunt coordonatorul clubului de jurnalism Aleph din seminarul meu și mă bucur că am venit aici cu o parte din echipă. Până acum nu am realizat ce impact putem avea noi, ca simpli seminariști, asupra comunității, însă acum îmi doresc ca Aleph să ajungă în cel mai scurt timp cel mai puternic club de jurnalism din țară”.

Comentarii Facebook


Știri recente