Atelier de formare, la Miclăușeni, pentru preoții recent hirotoniți

În perioada 27 august-7 septembrie, Centrul Social-Cultural ‘Sfântul Ilie’ al Mănăstirii Miclăușeni va fi gazda unui atelier de formare adresat preoților recent hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor. Proiectul este organizat la inițiativa și cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Sectorul Educațional al Arhiepiscopiei Iașilor organizează, în perioada 27 august-7 septembrie 2012, la Mănăstirea Miclăușeni, prin Centrul de formare și inovare, în parteneriat cu Fundația ‘Varlaam Mitropolitul’, un atelier de formare adresat preoților recent hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor. Prin organizarea acestui atelier formator sunt vizate identificarea și valorificarea unor mijloace și resurse teologice, dar și de dezvoltare personală, adecvate activității pastorale și misionare a tinerilor preoți. ‘Tematica este diversă și are ca obiectiv conștientizarea tinerilor preoți referitor la dimensiunea mântuitoare a slujirii preoțești și la formarea duhului și comportamentului liturgic autentic al preotului. Programul zilei de curs se va desfășura după următoarele repere: rugăciune, prelegeri invitați, sesiuni de dialog cu participanții, cu referire la conținutul prezentat, lecturi ghidate și seminarizarea temelor folosind experiențe personale’, a declarat pr. Sebastian Teacu, inspector pentru cateheză parohială în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Printre invitații atelierului se numără arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Răzvan Ionescu, preot paroh al parohiei ortodoxe române ‘Sfânta Parascheva’ din Paris – Franța, pr. prof. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universității ‘Al. I. Cuza’ din Iași și profesor al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, pr. lect. dr. Jean Nicolae de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, pr. Dragoș Bahrim, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Iași, și monahia Siluana Vlad, coordonatoarea Centrului de formare și consiliere ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Iași. La atelierul de formare de la Miclăușeni vor participa 20 de preoți.

‘Proiectul de față este demarat la inițiativa și cu binecuvântarea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei și se adresează tinerilor preoți recent hirotoniți din Arhiepiscopia Iașilor. Aceste zile formative destinate celor mai noi misionari ai Bisericii au ca scop final însă obștea mare a drept-măritorilor creștini din parohiile încredințate spre păstorire acestor tineri preoți. Căci un preot mai bine pregătit, pentru a întâmpina cu bucurie și deschidere nevoile reale ale celor care se încred în Dumnezeu, va lucra cu mai mult curaj mărturisitor la mântuirea sufletelor oamenilor. Evident că un asemenea curs nu dorește să rezolve toate problemele pastorale ale generației actuale de tineri preoți, nici să dea rețete absolute în materie de comportament misionar. Însă este important ca acest mesaj de solidaritate și de implicare a Arhiepiscopiei Iașilor să fie receptat ca atare de tinerii preoți, care trebuie să descopere faptul că nu sunt singuri în desfășurarea mărturiei lor pastorale și că astfel de momente vor fi destinate tot mai mult corelării dintre mărturia misionarilor creștini și așteptările exigente ale comunităților creștine de astăzi. Faptul că suntem împreună ne dă așadar forța de a merge mai departe pe calea lui Hristos, de a găsi soluții în duh creștin autentic la provocările vremurilor și de a gusta din mântuirea promisă de Domnul lucrătorilor buni ai viei Sale’, a subliniat arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Comentarii Facebook


Știri recente