Atelier de creație literară pentru elevii seminariilor din Arhiepiscopia Iașilor

În perioada 15-18 noiembrie, la Miclăușeni, a avut loc atelierul de creație literară pentru elevi ai seminariilor din Arhiepiscopia Iașilor, acest eveniment fiind organizat de către Aleph, un club care a luat ființă sub atenta îndrumare a arhimandritului Hrisostom Rădășanu, consilierul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. Potrivit coordonatorilor clubului, Valentin Țoc și Cezar Cîrlan, Aleph își propune – după cum sugerează și mottoul „Dă glas pasiunii tale” – să unească și să dezvolte pasiuni prin intermediul unor cluburi de literatură, jurnalism religios, teatru și muzică în cadrul seminariilor.

Pe parcursul celor 4 zile, un număr de 20 de elevi din seminariile „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț, „Sf. Gheorghe” din Botoșani și „Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi au avut ocazia de a-și dezvolta creativitatea într-un cadru propice, alături de invitați de seamă. Arhimandritul Hrisostom Rădășanu, consilierul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a precizat potrivit doxologia.ro: „Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan s-a desfășurat această activitate dedicată iubitorilor de literatură din seminariile Arhiepiscopiei Iașilor menită să sensibilizeze pe viitorii preoți asupra impactului misionar al poeziei, romanului, eseului, jurnalului etc. Dintre participanți, mulți au dar vădit de făcători de stihuri sau alcătuitori de bune și drepte mărturii despre Hristos. Ne-am dorit să facilităm aplicarea și amplificarea acestui dar și ne rugăm Domnului ca acesta să nu rămână ascuns, ci să rodească frumos în lucrarea Sa în lume”.

După o primă zi de acomodare, în cea de-a doua zi a atelierelor, vineri, elevii împreună cu Valentin Țoc, coordonator al proiectului, au analizat activitatea cluburilor de literatură Aleph din fiecare seminar, observându-se creșterea numărului de seminariști interesați de literatură. Tot vineri, arhim. Hrisostom Rădășanu a organizat o sesiune de facilitare a lucrului în echipă. Prin această sesiune, pr. Hrisostom a accentuat importanța lucrului împreună în jurul textului sacru și nu numai, furnizându-le elemente de construcție a unui duh comun bazat pe viziuni și obiective comune. Seara s-a încheiat cu un cenaclu la care invitat a fost anticarul Dumitru Grumăzescu.

Sâmbătă, 17 noiembrie, după momentul de rugăciune, coordonatorul Cezar Cîrlan a realizat împreună cu seminariștii o simulare de întâlnire, întâlnire care se va organiza săptămânal, în cadrul clubului fiecărui seminar. „Scopul acestei întâlniri a cluburilor de literatură Aleph este de a le arăta membrilor cum se formează, cum acționează și cum se organizează o echipă, elevii învățând mecanismele și metodele prin care pot pune în practică ideile lor. Aceste idei se vor concretiza în evenimente care se vor derula în perioada imediat următoare în fiecare seminar în parte. Nivelul participanților a fost unul destul de ridicat și suntem încrezători că această inițiativă a Clubului Aleph va avea finalitatea sperată”, a declarat Cezar Cîrlan, coordonator al proiectului.

A urmat un atelier de creație literară susținut de scriitorul Tiberiu Roșu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care i-a inițiat pe elevi în beletristică, arătându-le etapizat care sunt pașii de urmat pentru a aprofunda un text, pentru a-l asuma și pentru a-l folosi în creațiile proprii.

Seara a fost încununată de prezența poetului Marius Iordăchioaia. Acesta a vorbit celor prezenți despre convertirea sa la viața în Biserică și le-a arătat tinerilor prezenți cât de mult le înțelege trăirile, temerile, tulburările vârstei. Apoi a recitat din creațiile proprii, creații care s-au arătat a fi o altă formă de misiune. Prin stilul său direct, auditoriul, în mare majoritate tânăr, a conștientizat într-o manieră mai profundă relația dintre Taina Euharistiei și Sfânta Evanghelie ca manifestare a Cuvântului în deplinătate și cuvântul scris într-o formă modernă și în același timp în duhul Bisericii.

Valentin Țoc, coordonator Aleph, a remarcat că „întâlnirea membrilor Aleph din cadrul cluburilor de literatură a fost și o întâlnire a pasiunilor comune elevilor din cele 5 seminarii. Am fost foarte plăcut surprins să observ și să mi se confirme existența dorinței de a crea și de a scrie a elevilor seminariști, fapt demonstrat prin interesul și comportamentul proactiv al participanților din timpul atelierelor. Cei 20 de seminariști prezenți au caracterizat cele trei zile prin câteva cuvinte cheie: credință, dezvoltare, obște, valoare, pasiune, familie, creație și potențial. Sper ca toate acestea să rodească în inimile lor și să apară primele activități și evenimente organizate de membrii cluburilor Aleph.”

Unul dintre participanți, Petru Abăloaie, elev al Seminarului „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț, a observat, la rândul său, că „prin intermediul Aleph nu învățăm doar literatură, ci în același timp, învățăm să fim oameni mai buni în societate, societate ce are nevoie de oameni bine pregătiți”, iar Cătălin Rotaru, elev al Seminarului „Veniamin Costachi”, de la Mănăstirea Neamț, a adăugat: „am venit aici pentru a învăța să coordonez mai bine activitatea din clubul de literatură din seminarul meu, iar toți membrii Aleph și trainerii, actualmente prieteni, m-au făcut să simt cu adevărat bucuria și dragostea unei comunități creștine”.

Sesiunea Clubului de creație literară Aleph s-a finalizat duminică, 18 noiembrie, când toți participanții au asistat la Dumnezeiasca Liturghie.

Comentarii Facebook


Știri recente