Atac CNSAS împotriva Bisericii

– Criză de identitate și pierdere a credibilității-

Patriarhia Română își manifestă indignarea și dezaprobarea față de implicarea vădită a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) în campania de denigrare a clericilor ortodocși prin scurgerea de informații îndoielnice către unii „mercenari mediatici” și alte persoane interesate să umilească și să lovescă în slujitorii Bisericii înainte de pronunțarea instanței de judecată civilă. Această situație gravă este în flagrantă contradicție cu legislația în vigoare (OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității aprobată prin legea 293/2008), precum și cu deontologia funcționarului public.

CNSAS continuă să se dovedească incapabil să evalueze în mod obiectiv atitudinea clericilor ortodocși față de regimul comunist.

Funcționari publici ai CNSAS, sub protecția anonimatului, încalcă flagrant deontologia funcționarului public și își permit în continuare să facă aprecieri iresponsabile și tendențioase în presă privind slujitorii Bisericii.

Reamintim faptul că în timpul dictaturii comuniste Biserica a fost singura instituție care nu s-a identificat cu ideologia ateistă de stat, ceea ce a determinat din partea regimului ateu folosirea – prin intermediul fostei securități – a unor mijloace de presiune inimaginabile. Fără a ține cont de acel context extrem de ostil în care Biserica a supraviețuit și de umilirea și șantajul la care au fost supuși clericii ortodocși în timpul dictaturii comuniste, cei ce practică azi așa-numita deconspirare a clericilor colaboratori ai securității, folosind verdicte pripite de presă, operează, de fapt, asasinate morale la comandă, considerând că astfel nu dau seamă nimănui.

Dat fiind faptul că această manieră tendențioasă de lucru a CNSAS privind slujitorii cultelor religioase îi vizează doar pe clericii ortodocși, ne îndreptățește să considerăm că această acțiune a lor și a celor pe care-i slujesc se încadrează într-o campanie de discreditare a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de cei deranjați de marea credibilitate a acesteia în viața poporului român profund religios și apărător al valorilor creștine în fața atacurilor curentelor secularizante. Oricum, credibilitatea Bisericii nu va scădea, ci mai degrabă CNSAS va pierde din credibilitate și își va adânci criza de identitate juridică și etică.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente