Asteptarile celei de a III-a Adunari Ecumenice Europene de la Sibiu

Maine va incepe cea de-a III-a Adunare Ecumenica de la Sibiu, care se va desfasura intre 4 – 9 septembrie 2007, avand ca tema: ‘Lumina lui Hristos lumineaza tuturor. Speranta de reinnoire si unitate in Europa’. Cu privire la aceasta intalnire, Radio Vatican a realizat un interviu cu mons. Aldo Giordano, secretarul general al Consiliului Conferintelor Episcopale din Europa, pe care vi-l prezentam mai jos.

• Care sunt asteptarile intalnirii de la Sibiu?

Se asteapta ca aceasta adunare sa fie cu adevarat o noua pornire la drum pentru a redescoperi acea lumina care sa ne ajute sa facem un pas inainte pe calea reconcilierii intre crestini. Se asteapta, de asemenea, sa vrem sa ne intrebam cu adevarat care este contributia pe care, in calitate de crestini, o putem avea la marile provocari ale Europei actuale si la marile provocari ale lumii moderne. Ne gandim la noile interogative, cele legate de terorism, de marile natiuni asiatice, problemele etice din sectorul biotehnologiei etc.

• Care piste vor fi cautate la Sibiu pentru a da un nou elan dinamismului ecumenic?

Avem o tema in mod vadit hristologica: lumina lui Hristos lumineaza tuturor, pentru a spune care este speranta noastra. Asadar, mergem la Sibiu cu spiritul de pelerini pentru a ne converti din nou la Hristos. Astazi, avem aceasta convingere ca trebuie sa pornim din nou de la Evanghelie, de la crestinism, si numai persoanele care cunosc crestinismul si il traiesc cu adevarat pot contribui la ecumenism. Suntem constienti ca primul mare obstacol al ecumenismului este ignorarea crestinismului sau superficialitatea vietii crestine. Un al doilea pas este acela de a deveni mai constienti de apartenenta noastra ecleziala, de identitatea noastra; cine nu traieste in profunzime sau nu cunoaste cu adevarat propria Biserica sau propria comunitate, cu greu va fi in masura sa contribuie la dialogul cu membrii altor comunitati. In plus, vrem sa aprofundam colaborarea concreta care reflecta unitatea de fond pe care o avem deja intre comunitati si Biserici si pe care dorim sa o exprimam in mod mai concret printr-o angajare comuna in privinta dreptatii, pacii si solidaritatii.

• Dar in actualul context istoric si cultural, care credeti ca este provocarea cea mai urgenta a batranului continent?

Suntem in interiorul unei Europe care intampina dificultati in cautarea idealurilor si valorilor sale, dar percepem, pe de alta parte, ca in aceeasi Europa exista o mare cautare de sens. Asadar, devine extrem de urgent pentru Europa, care, constient sau nu, cauta o lumina, sa dea marturie ca aceasta lumina exista. Numai in acest fel Europa, redescoperind acea lumina care, in viziunea noastra, se naste si face parte din radacinile crestinismului, va fi in masura sa infrunte marile provocari ale lumii actuale. Suntem intr-o lume diferita fata de cea in care s-au desfasurat adunarile ecumenice europene precedente: in anul 1989, la Basel, Europa era despartita de un zid; in anul 1997, la Graz, Europa cauta inca o cale spre libertate si unificarea continentului. Acea Europa nu putea sa-si imagineze ca va trebui sa se confrunte atat de curand cu terorismul, cu cresterea abisului dintre nordul si sudul lumii, cu intalnirea dintre culturi si religii, cu un fenomen al migratiilor atat de mare; nu-si imagina ca dezvoltarea stiintifica si tehnica avea sa puna interogative etice atat de profunde incat privesc indeaproape viziunea insasi despre om. Acestea sunt provocarile pe care le intalneste umanitatea si Europa. Nu ne mai putem multumi cu o lumina care vine din veacul luminilor, din Iluminism, lumina unei ratiuni prevalent tehnico-stiintifica, din anumite puteri lumesti. Avem nevoie de o noua lumina si noi pornim pe drumul spre Sibiu pentru a da marturie pentru aceasta lumina, pentru a cauta impreuna aceasta nou lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente