Astăzi sunt pomeniți luptătorii neamului

Creștinii ortodocși prăznuiesc astăzi, 24 mai, Înălțarea Domnului, iar în Biserica Ortodoxă Română este și Ziua Eroilor. În lăcașurile de cult se oficiază slujbe de pomenire a eroilor și ostașilor români care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, iar la monumentele înălțate în memoria lor au loc ceremonii religioase și de omagiere.

În Biserica Ortodoxă Română este tradiția ca de sărbătoarea Înălțării Domnului să fie pomeniți în chip special eroii români și luptătorii căzuți pe toate câmpurile de luptă pentru întregirea neamului și pentru apărarea credinței strămoșești. ‘La sărbătoarea împărătească a Înălțării Domnului, în toate catedralele, bisericile și mănăstirile ortodoxe din țară și străinătate sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român’, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. În parohiile din țară unde sunt cimitire ale eroilor, troițe și monumente dedicate cinstirii eroilor neamului, după Sfânta Liturghie, preoții vor oficia și slujbe de pomenire. Și la Catedrala patriarhală din București se va oficia după Sfânta Liturghie un parastas pentru eroii români, iar slujbe religioase vor fi oficiate și la cele mai importante monumente ale eroilor din București, unde vor avea loc și ceremonii de omagiere militare, depunere de coroane de flori și defilări ale militarilor.

Astfel de ceremonii vor avea loc, de la ora 12:00, la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol, la Monumentul Eroilor din fața Palatului Copiilor și la Cimitirul Eroilor. Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. Totodată, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos – Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.

Patriarhul României la Hramul Bisericii ‘Domnița Bălașa’

Tot astăzi este sărbătorit și hramul unui important lăcaș de rugăciune din București, Biserica ‘Domnița Bălașa’, unde credincioșii vor fi binecuvântați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va săvârși Sfânta Liturghie, potrivit Ziarul Lumina. De asemenea, Preafericirea Sa va oficia și o slujbă de pomenire a eroilor neamului românesc. Biserica ‘Domnița Bălașa’ din București a fost zidită în perioada 1881-1885, în stil neoromantic și neobizantin după planurile de arhitectură întocmite de Alexandru Hristea Orăscu împreună cu Carol Benesch și Hartman și avizate de André Lecomte du Noüy, în timpul domniei regelui Carol I al României și a reginei Elisabeta fiind a patra biserică înălțată pe acest loc.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…