Astazi se incheie manifestarile dedicate Anului Stefanian 2004 in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor.

Sirul manifestariulor prilejuite de Anul Comemorativ ‘Stefan cel Mare si Sfant – 500’ desfasurate in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor iau sfarsit astazi la Manastirea Putna, in ziua de pomenire a Sfantului Arhidiacon Stefan – intaiul mucenic al Bisericii Crestine.

Mai multe amanunte despre manifestarile de astazi de la Manastirea Putna ne-a oferit Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Melchisedec Velnic – staretul acestei manastiri si Exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor:

‘Urmand o veche traditie, in ziua de pomenire a Sfantului Arhidiacon Stefan, intaiul mucenic, in aceasta zi, sute de credinciosi din zona se aduna la mormantul marturisitorului credintei, Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant. Anul acesta, la slujba Sfintei Liturghii a participat Inalt Prea Sfintitul Pimen – Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, insotit de un sobor de preoti din zona noastra, si nu numai. Apoi, la sfarsitul slujbei a avut loc un program de colinde, organizat de grupuri scolare de aici, din zona. Elevi de la Scoala de la Vicovul de Sus, satul Laura, vor fi prezenti aici, la manastirea nostra, ca sa aduca un colind Slavitului Voievod Stefan; apoi cadre didactice de la Vicovul de Sus – Bivolarie, Vicovul de Sus – Laura, satul Putna, vor veni sa aduca un omagiu celui care nu a avut odihna intru apararea tarii si a credintei stramosesti. A sosit si un grup de colindatori din stanga Prutului, din Basarabia, de la Manastirea Marta si Maria, un grup condus de Parintele Andrei, un vrednic slujitor al Sfantului Altar strabun din stanga Prutului, care a venit aici impreuna acesti colindatori, sa aduca si ei omagiul lor slavitului voievod Stefan.

In anii din urma, urmand o veche traditie, inainte de a fi canonizat Slavitul Voievod Stefan, in aceasta zi se facea Pomenirea cu parastas a maritului domnitor al Moldovei. Dar, de cand Slavitul Voievod Stefan cel Mare a fost asezat in randul Sfintilor, crestinii tot vin in aceasta zi de pomenire a Sfantului Arhidiacon Stefan, ca sa se inchine la mormantul marturisitorului dreptei credinte, voievodul Stefan cel Mare si Sfant.

In aceasta zi, vom face si incheierea Anului Stefanian. Omagiul acestor grupuri de colindatori va fi un prinos de cinstire a acestui mare voievod al neamului romanesc. Tot in aceasta zi, ca o incununare a activitatilor depuse de catre vietuitorii manastirii si de cei care au ostenit alaturi ca aureola Slavitului Voievod Stefan sa straluceasca tot mai mult, va fi lansat volumul Stefan cel Mare si Sfant – Atlet al credintei crestine’, volum ce incununeaza cuvantarile, comunicarile sustinute la Simpozionul desfasurat la Manastirea Putna in luna aprilie 2004. Sunt prezenti la Manastirea Putna istorici de seama, printre care amintim pe dl. Prof. Stefan Sorin Gorovei, care a venit sa fie alaturi de noi la incheierea Anului Stefanian. Toate acestea le savarsim si le aducem ca un vrednic prinos de cinstire ctitorului Manastirii Putna, ctitorului neamului romanesc si al tarii noastre, Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, pentru ca ne-a daruit o credinta sfanta, curata, dreapta, si a stiut ca, in acele vremuri tulburi, sa-si apere fiinta si neamul, asa cum nici un altul dintre voievozii neamului nostru nu a mai facut-o’.

Comentarii Facebook


Știri recente