Astazi se implinesc 79 de ani de la intronizarea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane – Miron Cristea.

Astazi se implinesc 79 de ani de la intronizarea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane – Miron Cristea.

Mai multe amanunte despre viata primului Patriarh Miron Cristea al Bisericii Ortodoxe Romane ne-a oferit Parintele Conferentiar Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Patriarhul Miron Cristea s-a nascut la Toplita. Mai intai fusese Episcop de Caransebes. A avut un rol foarte important, activ la infaptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia din data de 1 Decembrie 1918, facand parte din Delegatia Romanilor Transilvaneni ce s-a deplasat la Bucuresti pentru a prezenta Actul Unirii. La sfarsitul anului 1919 a fost ales Mitropolit al Ungrovlahiei, fiind investit la data de 1 ianuarie 1920 in prezenta Regelui Ferdinand. Ca urmare a aprobarii in Parlamentul Romaniei, Mitropolitul Miron Cristea al Ungrovlahiei a fost ridicat si instalat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane la data de 1 noiembrie 1925, fiind cel dintai Patriarh al Romaniei.’

De asemenea, Parintele Conf.Dr. Ion Vicovan ne-a vorbit si depre activitatea desfasurata de Patriahul Miron Cristea in timpul pastoririi Patriarhiei Romane: ‘In timpul pastoririi Patriarhului Miron Cristea al Romaniei s-a dat Statutul de Organizare si Functionare al Bisericii Ortodoxe Romane, Statut care, cu unele modificari din anul 1948, este in vigoare si astazi. Tot Patriarhul Miron Cristea al Romaniei a pus problema unui Sinod, il numea el ‘Ecumenic’, ceea ce numim astazi Sinod Panortodox, in care sa se discute problemele principale ale Ortodoxiei si nu numai, precum si relatiile Ortodoxiei cu alte Biserici. A avut un rol foarte important in mentinerea Scaunului Patriarhiei Ecumenice in Constantinopol pentru ca, in urma unui Razboi intre turci si greci, cei dintai, turcii, doreau mutarea Sediului Patriarhiei Ecumenice, din Constantinopol intr-un alt loc. Patriarhul Miron Cristea al Bisericii Ortodoxe Romane a trimis o scrisoare Ministrului de Externe al Romaniei – dl. Ion G. Duca, care se afla la o Conferinta de Pace la Laussane – Elvetia, prin care il ruga sa faca uz de toate relatiile sale diplomatice pentru a determina Turcia ca sa renunte la aceasta intentie, ceea ce s-a si intamplat. Ca urmare, Patriarhul Ecumenic Meletie IV al Constantinopolului, de atunci, a adresat o Scrisoare de multumire Patriarhului Miron Cristea al Romaniei. De asemenea, Patriarhul Miron Cristea al Bisericii Ortodoxe Romane a pus insistent problema ridicarii unei Catedrale a ‘Mantuirii Neamului’ inca din anul 1920, iar mai apoi in anul 1925 intr-o Scrisoare adresata lui Ion I.C. Bratianu. Cu prilejul implinirii a 10 de ani de la infaptuirea Marii Unirii, Patriarhul Miron Cristea al Romaniei a sfintit locul si a pus troita unde urma sa se ridice viitoarea Catedrala a Neamului. In timpul pastoririi Patriarhului Miron Cristea al Romaniei a aparut si ‘Biblia Sinodala’ si a fost reorganizata Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane aparand noi eparhii.’

Patriarhul Miron Cristea – primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

S-a nascut la data de 18 iulie 1868 in localitatea Toplita, jud. Harghita, primind din botez numele de Ilie.

A studiat la Gimnaziul sasesc din Bistrita intre anii 1879-1883, apoi la Liceul Graniceresc din Nasaud in perioada 1883-1887. A urmat cursurile Institutului Teologic-Pedagogic din Sibiu intre 1897-1890 si, mai apoi, cursurile Facultatii de Litere si Filosofie a Universitatii din Budapesta in perioada 1891 -1895, unde a si obtinut Doctoratul cu teza ‘Despre viata si opera lui Eminescu’ (tiparita in limba maghiara in anul 1895).

A activat ca invatator-director la Scoala Confesionala Romaneasca din Orastie (1890 – 1891), ca Secretar (1895-1902) si apoi consilier (asesor, 1902-1909) la Arhiepiscopia Sibiului. In calitate de consilier si-a adus o contributie directa la ridicarea actualei Catedrale Mitropolitane din Sibiu si la infiintarea Bancii Culturale ‘Lumina’ din Sibiu. Inca din timpul studentiei s-a numarat printre militantii de frunte pentru realizarea idealurilor de unitate nationala ale poporului roman. In acelasi timp a activat si ca redactor la ziarul ‘Telegraful Roman’ intre anii 1898-1900, ca presedinte al ‘despartamantului’ Sibiu al Astrei (1905) si ca Presedinte al Reuniunii Romane de Muzica din Sibiu si al altor institutii culturale romanesti.

La data de 30 ianuarie 1900 a fost hirotonit diacon, necasatorit fiind, pentru ca la data de 6 septembrie 1901 sa fie hirotesit arhidiacon la Arhiepiscopia Sibiului.

In anul 1902 s-a calugarit la Manastirea Hodos Bodrog, primind numele de Miron, iar mai tarziu a ajuns ieromonah (13 aprilie 1903) si protosinghel (1 iunie 1908).

La data de 21 noiembrie/3 decembrie 1909 a fost ales Episcop al Caransebesului, fiind inscaunat la 25 aprilie/8 mai 1910. In aceasta calitate, a aparat Scolile Confesionale Romanesti din Banat in fata incercarilor Guvernului din Budapesta de a le desfiinta.

A fost participant la Marea Adunare Nationala de la Alba lulia din data de 1 Decembrie 1918 si membru al Delegatiei Romanilor Transilvaneni care a prezentat Actul Unirii la Bucuresti.

Din anul 1919 a devenit Membru de onoare al Academiei Romane.

La data de 18 decembrie 1919 a fost ales Mitropolit Primat al Romaniei intregite, iar in ziua urmatoare a fost investit si inscaunat.

La data de 4 februarie 1925 devine primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind instalat in noua demnitate la data de 1 noiembrie 1925.

Sub Patriarhul Miron Cristea al Romaniei s-a facut unificarea bisericeasca din noul stat roman unitar, s-a organizat Biserica Ortodoxa Romana ca Patriarhie, s-a votat Statutul de Organizare si Functionare al Bisericii Ortodoxe Romane din anul 1925. In timpul pastoririi lui a reaparut revista ‘Biserica Ortodoxa Romana’ (1921); a initiat aparitia revistei ‘Apostolul’ – organ de publicitate al Arhiepiscopiei Bucurestilor (1924); s-a ingrijit de traducerea si tiparirea ‘Bibliei sinodale’ din anul 1936 (in traducerea Preotilor Profesori Gala Galaction si Vasile Radu si a Mitropolitului Nicodim), precum si a unor editii din ‘Noul Testament’; a sprijinit tiparirea de carti teologice in Editura ‘Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane’; a infiintat Seminarul Teologic ‘Miron Patriarhul’ din Campulung in anul 1922 pentru orfanii de razboi si Academia de Muzica religioasa din Bucuresti in anul 1927; a sprijinit o serie de tineri teologi la Studii peste hotare; s-a ridicat actualul Palat Patriarhal si a fost repictata Catedrala Patriarhala din Bucuresti; a ctitorit Schitul de lemn de la Toplita.

Patriarhul Miron Cristea a contribuit la intarirea legaturilor cu alte Biserici crestine prin vizitele sale la Locurile Sfinte (1927), Anglia (1936), Polonia (1938) sau prin delegatiile straine pe care le-a primit. De asemenea, a sprijinit participarea teologilor ortodocsi romani la Congrese si intalniri ecumeniste peste hotare sau convocarea unor asemenea intalniri in tara (Conferinta regionala a Aliantei mondiale pentru infratirea popoarelor prin Biserica, la Bucuresti in 1933. fiind ales presedinte de onoare, Conferinta romano-anglicana de la Bucuresti din 1935 s.a.),

Patriarhul Miron Cristea al Romaniei a publicat culegeri de folclor, o lucrare de iconografie, cateva volume de cuvantari.

Pe plan politic, Patriarhul Miron Cristea a facut parte din ‘Regenta’ (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930) si a fost Prim-Ministru al Romaniei (10 februarie 1938 – 6 martie 1939),

Patriarhul Miron Cristea a scris si o serie de lucrari:

1. ‘Alexandru Roman’, Sibiu, 1997;

2. ‘Arhiepiscopul si Mitropolitul Miron Romanul’, Sibiu, 1898, (sub pseodonimul ?Ilie Dinurseni’);

3. ‘Proverbe, maxime, asemanari si idiotisme, colectate din graiul romanilor din Transilvania si Ungaria’, Sibiu, 1901;

4. ‘Iconografia si intocmirile din interni (interiorii. n.n.) Bisericei Rasaritene’, Sibiu, 1905;

5. ‘Catedrala Mitropolitana din Sibiu. Istoricul zidirii’, Sibiu, 1908(in colaborare);

6. ‘Principii fundamentale pentru organizarea unitara a Bisericii Ortodoxe Romane’, Bucuresti, 1920;

7. ‘Cuvantari si predici ale unui teolog, mai tarziu cleric roman in tara sub stapanire straina’, vol.I, Bucuresti, 1923;

8. ‘Pastorale si cuvantari ale unuii episcop roman in tara sub stapanire straina’, vol. II, Bucuresti, 1923;

9. ‘Trei ani de propovaduire. Pastorale si cuvantari’, vol.III, Bucuresti, 1923;

10. ‘Pastorale, predici si cuvantari’, vol. IV, Bucuresti, 1938.

11. ‘Pastorale, predici si cuvantari’, vol. V, Bucuresti, 1938;

12. ‘Pastorale, predici si cuvantari’, vol. VI, Bucuresti, 1939.

Patriarhul Miron Cristea a trecut la cele vesnice la data de 6 martie 1939 la Cannes – Franta, fiind inmormantat in Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…