Astazi se implinesc 78 de ani de la nasterea IPS Antonie Plamadeala

Inalt Prea Sfintitul Antonie Plamadeala – Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului implineste astazi varsta de 78 de ani.

Nascut in localitatea Stolnicesti din Basarabia, Inalt Prea Sfintitul Antonie Plamadeala – Mitropolitul Ardealului a urmat studiile la Seminariile Teologice Ortodoxe din Chisinau si Bucuresti si apoi Institutul Teologic Ortodox Universitar din Cluj intre anii 1937-1949. Cursurile de Doctorat le-a sustinut la Institutul Teologic Ortodox Universitar din Bucuresti. A fost tuns in monahism la Manastirea Prislop, sub numele de Antonie, dupa care a fost hirotonit ieromonah in anul 1953. A stat mai multi ani in inchisoare pentru activitate anticomunista.

La data de 15 decembrie 1970, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales Episcop vicar patriarhal cu titlul de ‘Ploiesteanul’, fiind hirotonit la 27 decembrie in acelasi an.

9 ani mai tarziu a fost ales Episcop al Buzaului, iar la 10 ianuarie 1982 a fost numit Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului.

Este unul din marii ecumenisti contemporani avand si numeroase publicatii si lucrari in volum.

Prea Sfintitul Visarion Rasinareanu – Episcop vicar al Arhiepiscoipiei Sibiului ne-a vorbit despre activitatea desfasurata de Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Antonie al Ardealului: ‘Inalt Prea Sfintitul Antonie Plamadeala – Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului a desfasurat o activitate deosebit de bogata pe toate planurile in cuprinsul eparhiei pe care o pastoreste. In primul rand, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Antonie al Ardealului a fost preocupat de propovaduirea Evangheliei Mantuitorului nostru Iisus Hristos, una din indatoririle de rand a oricarui slujitor bisericesc. In acest fel, Inalt Prea Sfintia Sa si-a facut din propovaduire un adevarat crez, fiind recunoscut ca un bun predicator si mare orator. In acelasi timp, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Antonie este si un mare carturar, un scriitor de vocatie, dovada in acest sens fiind cele peste 30 de volume pe care le-a publicat. Totodata, Inalt Prea Sfintitul Antonie este si un bun gospodar cu reala vocatie de constructie si arhitect, participand la lucrarile de proiectare si constructie a lacasurilor de cult. Amintim, in primul rand, marea ctitorie de suflet a Inalt Prea Sfintitului Antonie de la Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus, care a fost sfintita in anul 1993 de catre Sanctitatea Sa Bartolomeu I – Patriarhul Ecumenic de Constantinopol si Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si unde,anul trecut, la 10 ani de la sfintire, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei a inaugurat frumoasa si valoroasa Academie. Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Antonie al Ardealului s-a preocupat cu timp si fara timp de rezolvarea problemelor bisericesti din cuprinsul Mitropoliei Ardealului, fiind in mijlocul preotilor si credinciosilor indrumandu-i spre tot lucru bun si folositor.’

De asemenea, Prea Sfintitul Visarion Rasinareanu ne-a oferit amanunte despre programul de astazi si invitatii care vor lua parte la acest eveniment: ‘Astazi, la orele 10.30, in Catedrala Mitropolitana din Sibiu va avea loc o Slujba de Te-Deum cu prilejul implinirii varstei de 78 ani a Inalt Prea Sfintitului Antonie Plamadeala – Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, dupa care va avea loc o receptie la Resedinta Mitropolitana din Sibiu. Vor fi prezenti parintii slujitori la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, parintii profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Sibiu, parintii protopopi din Eparhie, colaboratori apropiati.’

Sa traiti intru Multi Ani cu sanatate, cu noi si binecuvantate impliniri, Inalt Prea Sfintite Parinte Mitropolit Antonie al Ardealului!

Comentarii Facebook


Știri recente