Astazi se implinesc 604 ani de la recunoasterea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol

Organizarea bisericeasca in Moldova este anterioara anului 1386, in care se face prima atestare a Mitropoliei Moldovlahiei, insa Mitropolia Moldovei reintra in randul Bisericilor ortodoxe pe 26 iulie 1401, dupa ce timp de aproape doua decenii s-a aflat sub anatema patriarhiei de la Constantinopol. La acea data 26 iulie 1401 s-a incheiat neintelegerea cu Patriarhia Ecumenica in privinta recunoasterii validitatii hirotoniei primului mitropiolit Iosif I Musat. Pr. conf. dr. Ioan Vicovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloaie’, din Iasi, ne ofera detalii: ?In anul 1401, in 26 iulie, a fost recunoscut Iosif I Musat ca mitropolit oficial al Mitropoliei Moldovei, el nu avea nici un impediment spre a fi recunoscut, avand in vedere ca Iosif I Musat, ca si Moldova in general, au dat asigurari ca vor ramane ascultatori de Patriarhia Ecumenica. Asadar, este actul oficial prin care Mitropolia Moldovei intra in istorie, ceea ce va marca o istorie foarte bogata pana astazi, sub toate aspectele: religios, spiritual si cultural?.

De-a lungul timpului mitropoliti ai Moldovei au fost mari personalitati ca Varlaam, Dosoftei, Veniamin Costachi, si viitori patriarhi la Romaniei: Nicodim Munteanu, Iustinian Marina, si Prea Fericitul Parinte Teoctist Arapasu. In prezent, de la 1 iulie 1990, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei este Inalt Prea Sfintitul Dr. Daniel Ciobotea. Denumirea Mitropolia Moldovei si Sucevei a fost schimbata in Mitropolia Moldovei si Bucovinei in anul 1990 de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Comentarii Facebook


Știri recente