Dupa un asediu de peste o luna si jumatate, la 29 mai 1453, Constantinopulul este cucerit de catre sultanul Mahomed al II-lea. ‘Cetatea Constantinopolului a cazut dupa mai mult de 40 de zile de asediu, dupa ce a fost inconjurata de otomani, care erau condusi de Mahomed al II-lea, supranumit apoi Cuceritorul Constantinopolului. Momentul acela din 29 mai 1453, cind a cazut Constantinopolul a fost un moment greu pentru intreaga Biserica, deoarece in aceasta cetate s-a slavit multi ani numele lui Dumnezeu si de asemenea aceasta cetate a contribuit enorm la inflorirea lumii ortodoxe’, a mentionat astazi, la finalul Sfintei Liturghii de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, Pr. Arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor. De asemenea, Pr. Arhim. Timotei Aioanei a amintit si de momentul in care turcii au intrat in Catedrala de la Constantinopol: ‘In traditia Catedralei <>, construita de Imparatul Iustinian, se spune ca in momentul in care turcii au intrat in biserica se oficia inca Sfinta Liturghie, iar Potirul si Sfintul Disc se aflau inca pe Masa Sfintului Altar. Iar preotul care slujea atunci, pentru a impiedica profanarea Trupului si Singelui Mintuitorului a luat Potirul si Sfintul Disc la piept, incercind sa Le protejeze. In acel moment, zidul bisericii din dreptul Sfintei Mese s-a desfacut si preotul impreruna cu potirul si cu discul a intrat inauntrul zidurilor’. Referitor la semnificatiile si urmarile acestui moment, profesorul univ. doctor Emilian Popescu a mentionat: ‘Pierderile au fost si sint enorme, deoarece dupa caderea Constantinopolului am asistat si asistam la distrugerea intregii civilizatii pe care a creat-o acest Imperiu Crestin cu capitala la Constantinopol. Este un lucru tragic ca intr-o perioada scurta de 500 de ani, lumea europeana sa asiste nepasatoare la distrugerea civilizatiei crestine, cea mai veche care a luat nastere pe teritoriul acestui vast Imperiu Bizantin’.
Rugăciune şi daruri | Episcopul Visarion, alături de persoanele private de libertate din Penitenciarul Tulcea
Episcopul Visarion s-a rugat şi a oferit daruri, sâmbătă, 16 ianuarie 2021, persoanelor private de libertate care îşi ispăşesc pedeapsa în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Tulcea. În ziua „Cinstirii lanţului Sfântului Apostol Petru”, Episcopul Tulcii…
Eminescu, națiunea și cultura ne-au dat nouă, românilor, încrederea de a pregăti viitorul: Ioan-Aurel Pop
„Eminescu, națiunea și cultura, contestate vehement de aceia care nu înțeleg nimic din devenirea universală, ne-au dat nouă, românilor, rațiunea de a fi în Epoca Modernă și ne-au dat și încrederea de a pregăti viitorul”,…
„Prin educație spre vocație”, cel mai nou proiect al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia
„Prin educație spre vocație”, cel mai nou proiect al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, a fost lansat joi. Proiectul are ca scop creșterea gradului de incluziune socială și menținerea în sistemul de educaţie a 645…
PS Antonie: Doar timpul petrecut cu Dumnezeu este timp sfinţit / Timpul folosit în mod egoist este timp pierdut
Episcopul Antonie de Bălţi a vorbit joi în biserica „Sfinţii Arhangheli” din satul Lipnic, Republica Moldova, despre valoarea timpului petrecut cu Dumnezeu. „Timpul vieţii noastre este darul lui Dumnezeu. Rostul timpului vieţii omului este pentru…
Poetul naţional Mihai Eminescu a fost comemorat la Putna
Poetul naţional Mihai Eminescu a fost comemorat vineri la Mănăstirea Putna, la 171 de ani de la naşterea sa şi de Ziua Culturii Naţionale. În biserica voievodală a fost oficiată de la ora 13:00 o…