Dupa un asediu de peste o luna si jumatate, la 29 mai 1453, Constantinopulul este cucerit de catre sultanul Mahomed al II-lea. ‘Cetatea Constantinopolului a cazut dupa mai mult de 40 de zile de asediu, dupa ce a fost inconjurata de otomani, care erau condusi de Mahomed al II-lea, supranumit apoi Cuceritorul Constantinopolului. Momentul acela din 29 mai 1453, cind a cazut Constantinopolul a fost un moment greu pentru intreaga Biserica, deoarece in aceasta cetate s-a slavit multi ani numele lui Dumnezeu si de asemenea aceasta cetate a contribuit enorm la inflorirea lumii ortodoxe’, a mentionat astazi, la finalul Sfintei Liturghii de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, Pr. Arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor. De asemenea, Pr. Arhim. Timotei Aioanei a amintit si de momentul in care turcii au intrat in Catedrala de la Constantinopol: ‘In traditia Catedralei <>, construita de Imparatul Iustinian, se spune ca in momentul in care turcii au intrat in biserica se oficia inca Sfinta Liturghie, iar Potirul si Sfintul Disc se aflau inca pe Masa Sfintului Altar. Iar preotul care slujea atunci, pentru a impiedica profanarea Trupului si Singelui Mintuitorului a luat Potirul si Sfintul Disc la piept, incercind sa Le protejeze. In acel moment, zidul bisericii din dreptul Sfintei Mese s-a desfacut si preotul impreruna cu potirul si cu discul a intrat inauntrul zidurilor’. Referitor la semnificatiile si urmarile acestui moment, profesorul univ. doctor Emilian Popescu a mentionat: ‘Pierderile au fost si sint enorme, deoarece dupa caderea Constantinopolului am asistat si asistam la distrugerea intregii civilizatii pe care a creat-o acest Imperiu Crestin cu capitala la Constantinopol. Este un lucru tragic ca intr-o perioada scurta de 500 de ani, lumea europeana sa asiste nepasatoare la distrugerea civilizatiei crestine, cea mai veche care a luat nastere pe teritoriul acestui vast Imperiu Bizantin’.
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în Duminica a noua după Rusalii
În Duminica a noua după Rusalii, 14 august 2022, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,…
Festivalul Familiei va avea loc la Iași în preajma sărbătorii Sfinților Părinți Ioachim și Ana
Pro Vita Iași anunță organizarea ediției a doua a Festivalului Familiei, având tema „Familia – de la căutare la împlinire”. Festivalul Familiei va avea loc în perioada 4-10 septembrie, în mai multe locații din Iași:…
Mitropolitul Nicolae, mesaj către mame de Adormirea Maicii Domnului: Să le dăruim copiilor viaţa, dar şi credinţa
Mitropolitul Nicolae al celor două Americi transmite un mesaj de Adormirea Maicii Domnului în care se adresează în special mamelor. „Îndemnul meu la acest Praznic slăvit este acela adresat mamelor: să luăm aminte la copiii…
Peste o sută de pelerini sălăjeni merg pe jos spre Mănăstirea Nicula, 150 de kilometri
Episcopul Petroniu s-a întâlnit vineri cu credincioșii sălăjeni care merg în pelerinaj pedestru spre Mănăstirea Nicula, aproximativ 150 de kilometri. Ierarhul a participat la o slujbă de binecuvântare a pelerinilor, oficiată în biserica satului Păușa…
15 citate ale Patriarhului Daniel despre Maica Domnului: Ea înțelege și simte orice suferință și orice durere din familie
Basilica.ro vă propune o selecție de citate din predicile Patriarhului Daniel referitoare la Maica Domnului. 1. Fiind Maica Domnului Cel răstignit, ea este o mamă a suferințelor, a durerilor. De aceea, ea înțelege și simte…