Astazi se implinesc 28 de ani de la trecerea la Domnul a Patriarhului Justinian Marina al Romaniei.

Patriarhul Justinian Marina s-a nascut la data de 2 februarie 1901 in localitatea Suesti, judetul Valcea. A urmat studiile la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfantul Nicolae’ din Ramnicu Valcea si apoi cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti intre anii 1925-1929.

Ramas vaduv, in anul 1945 a fost ales Arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Iasilor cu titlul de ‘Vasluianul’. Dupa 2 ani a fost ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei.

La data de 6 iunie 1948 a fost inscaunat ca Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Ungrovlahiei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pastorind pana la maoatea sa din 26 martie 1977, fiind inmormantat in Biserica Radu Voda din Bucuresti.

Ca patriarh a ramas in lstoria Bisericii Ortodoxe Romane prin cunoscutul sau ‘Apostolat social’, prin care a stiut sa dea o noua orientare activitatii Bisericii in conditiile noi de viata instalate de regimul comunist. In ciuda tuturor dificultatilor, in cei 29 de ani de patriarhat, au avut loc o seama de evenimente si schimbari care au ridicat mult prestigiul Ortodoxiei romanesti in Iumea crestina si au facut o figura reprezentativa intregii Ortodoxii.A desfasurat o bogata activitate atat culturala, cat si filantropica.

Comentarii Facebook


Știri recente