Lucrarile celui de-al doilea congres al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania, care s-au desfasurat timp de trei zile la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus, s-au incheiat astazi. Principalele idei prezentate in cadrul referatelor si a dezbaterilor care au avut ca tema principala „Facultatea de Teologie in viata si misiunea Bisericii” au fost inscrise intr-un document care urmeaza sa fie aprobat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Cum s-a desfasurat ultima zi a acestei manifestari ne-a spus parintele profesor Constantin Coman, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti si membru al secretariatului celui de-al doilea congres al Facultatilor de Teologie Ortodoxa din Romania: ‘Programul a debutat cu o sedinta de lucru pe grupe, si anume s-au constituit patru grupe, cate o grupa pentru fiecare din cele patru subteme ale congresului. Prima pentru ‘Misiune prin teologie pastorala’, cea de-a doua pentru ‘Misiune prin teologia didactica’, cea de-a treia pentru teologia sociala si cea de-a patra pentru arta sacra. Timp de doua ore, cele patru grupe au lucrat si au formulat patru mici documente care, ulterior, au fost discutate in plen, fiind foarte multe propuneri. In cele din urma, sedinta in plen a redactat un document final de sapte pagini care contine, pe de o parte, cronica lucrarilor congresului si, de cealalta parte, propunerile foarte practice impartite in doua categorii: o categorie de propuneri generale si o categorie de propuneri provenind de la cele patru grupe de lucru. Acest document final a fost semnat de IPS Daniel, al Moldovei si Bucovinei, in calitatea Sa de presedinte al Comisiei Teologice si Liturgice a Sfantului Sinod, de parintele decan Nicolae Necula, de la Facultatea de Teologie din Bucuresti, in calitatea sa de presedinte al Conferintei decanilor ai Facultatilor de Teologie, si de catre parintele decan Dorin Oancea, de la Facultatea de Teologie din Sibiu, in calitatea sa de presedinte al Comisiei de organizare’.
Lucrările câștigătorilor Concursului „Icoana ortodoxă – lumina credinței” sunt expuse la Muzeul Satului din Capitală
O expoziție cu lucrările câștigătoare la Concursul Național „Icoana ortodoxă – lumina credinței” a fost vernisată duminică la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. La vernisaj a participat Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal la…
De aici începe adevărata chemare apostolică: PS Varlaam Ploieșteanul către absolvenții de Teologie
Absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă din București au depus luni jurământul de credință. Festivitatea a avut loc în Biserica „Sfânta Ecaterina” Paraclis Universitar, după Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul. După slujbă, Episcopul…
Icoana Maicii Domnului de la Giurgeni sosește la o parohie din Ploiești
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni ajunge marți, la ora 11:00 la Biserica Înălțarea Domnului – Eroilor din Ploiești. Aducerea în procesiune a icoanei face parte din manifestările dedicate celui…
București: Simpozion național despre rugăciune în experiența și spiritualitatea Sfinților Părinți
Marți începe la București Simpozionul Național de Teologie Patristică „Rugăciunea în experiența și spiritualitatea Sfinților Părinți”. Organizat de Departamentul de Teologie Istorică, Biblică și Filologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, evenimentul…
Hram la prima capelă a românilor din Viena: Popasul Sf. Ioan cel Nou a rodit peste timp noi biserici
Popasul moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava la Viena, în perioada Primului Război Mondial, a rodit peste timp noi biserici românești, a remarcat Părintele Emanuel Nuțu sâmbătă, la hramul capelei istorice a românilor…