Astazi s-a desfasurat, la Seminarul Teologic ‘Veniamin Costachi’, de la Manastirea Neamt, examenul de duhovnicie din Arhiepiscopia Iasilor

Participantii la testul de duhovnicie, care s-a desfasurat astazi la Seminarul Teologic ‘Veniamin Costachi’, de la Manastirea Neamt, au fost hirotesiti intru duhovnici de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, dupa care au primit si diplomele de duhovnici. Dintre cei 33 de candidati, s-au prezentat la acest test 32. Amanunte despre acest examen ne-a oferit Pr. Lector Dr. Mihai Vizitiu, Consilier pe probleme de invatamant al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Au fost inscrisi 33 de candidati, dar s-au prezentat 32. Pentru prima data, la un asemenea test, au participat si parintii calugari, din manastiri, care sunt hirotoniti, dar care nu puteau sa spovedeasca, pentru ca nu aveau hirotesia in duhovnic. Prima etapa a acestui test duhovnicesc, a fost un test psihologic, pe care l-au depasit toti parintii inscrisi, iar partea a doua a constat intr-o verificare teologica, in special legat de spovedanie, impartasanie, probleme de duhovnicie. IPS Daniel, in Catedrala ‘Sf.Ioan Iacob’, de aici de la Neamt, a savarsit randuiala acordarii hirotesiei intru duhovnic si, bineinteles, diploma de duhovnic, asa cum se acorda la toti cei care sustin acest test. La sfarsitul slujbei, IPS Daniel a tinut, in fata noilor duhovnici, un cuvant de invatatura, deosebit de folositor, legat de Taina Spovedaniei, de Taina Sf. Impartasanii, de legatura preotului cu credinciosii prin aceste doua Sfinte Taine’.

Pr. Lector Dr. Mihai Vizitiu ne-a spus care a fost componenta Comisiei de examinare a tinerilor participanti la testul de duhovnicie: ‘Candidatii s-au prezentat bine, a fost mai mult un dialog intre membrii Comisiei, care a fost formata din IPS Daniel, ca presedinte, apoi un preot duhovnic cu experienta in parohie, un profesor de teologie, un duhovnic de manastire si Consilierul cu probleme de administratie, Consilierul administrativ al Mitropoliei, la care, asa cum am spus, s-a adaugat in comisie, psihologul care a testat candidatii din punct de vedere psihologic. Dialogul a scos in evidenta faptul ca, preotii s-au pregatit pentru aceasta lucrare deosebit de importanta in activitatea preoteasca si, desigur, aceasta activitate si aceasta lucrare trebuie mereu perfectionata, pentru ca preotul duhovnic se poate intalni mereu cu situatii neprevazute, de multe ori’.

Comentarii Facebook


Știri recente