Astazi, la Iasi, in jurul orelor 11.30, a fost adus un fragment din lemnul Sfintei Cruci de la Veria, de catre Inalt Prea Sfintitul Panteleimon.

Aeronava care transporta delegatia elena condusa de catre Inalt Prea Sfintitul Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania, si care aduce un fragment din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Domnul nostru Iisus Hristos, a ajuns pe Aeroportul International din Iasi in jurul orelor 11.30. Oaspetii au fost intampinati de catre Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un sobor impresionant de ierarhi, preoti si diaconi.

Dupa ce garda de onoare a intonat Imnul National al Romaniei si Imnul National al Greciei si a prezentat onorul, cei doi inalti ierari, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei si Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Panteleimon de Veria, Nausa si Kampania, au oficiat o Slujba de binecuvantare si de multumire, in acelasi timp, pentru poposirea la Iasi, pentru cateva zile, a unui fragment din lemnul Sfintei Cruci si s-a citit un scurt fragment din Acatistul Sfintei Cruci.

De la fata locului a relatat pentru Radio Trinitas Parintele Diacon Nicolae Dima, care a oferit mai multe amanunte despre ceremonia intampinarii fragmentului din lemnul Sfintei Cruci: ‘Fanfara militara canta imnul de primire al delegatiilor oficiale dat fiind faptul ca este un moment cu totul special. Aeronava a aterizat in jurul orelor 11.30, aducand fragmentul din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Domnul nostru Iisus Hristos. Delegatia elena care aduce particica din lemnul Sfintei Cruci este condusa de catre Inalt Prea Sfintitul Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania. Intreaga coloana oficiala se indreapta spre centrul platformei de ceremonii de pe Aeroportul International din Iasi. Inaltii ierarhi imbraca vesmintele bisericesti si vor oficia o Slujba de binecuvantare si de multumire in cadrul careia se va citi si un fragment din Acatistul Sfintei Cruci, dupa care Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va rosti un cuvant de ‘Bun venit!’. Raspunsurile la slujba religioasa si cantarea Troparului Sfintei Cruci vor fi intonate de catre Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfantul Vasile cel Mare’ din Iasi. De asemenea, este prezent si Detasamentul de onoare venit din partea Brigazii 15 Mecanizate Iasi. Pentru orice iesean si chiar pentru orice roman prezent in aceste zile in Iasi, sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva si aducerea fragmentului din lemnul Sfintei Cruci este una cu totul speciala si deosebita pentru ca nu te intalnesti in fiecare zi cu acest odor sfant. Este un gest de ospitalitate si de fidelitate fata de Sfanta Cruce si fata de Mantuitorul Iisus Hristos faptul ca foarte multi preoti si credinciosi au dorit sa fie astazi pe Aeroportul International din Iasi. Intotdeauna, venirea unei delegatii de ierarhi din strainatate este un gest de prietenie al altei natiuni fata de poporul roman si, in acelasi timp, un gest de mare solidaritate si fratietate intre Biserici. Asadar, venirea unei delegatii din Biserica Ortodoxa a Greciei intr-o Mitropolie Ortodoxa din Romania este o subliniere a faptului ca Ortodoxia este una; noi o traim in variante nationale, fiecare popor in parte, insa Ortodoxia este una. Ierarhi din parti diferite ale lumii se afla in duhul dragostei lui Hristos care ne uneste pe toti.’

Racla cu particica din lemnul Sfintei Cruci va fi depusa in fata Catedralei Mitropolitane din Iasi, langa racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, unde va ramine pina vineri, 15 octombrie 2004, cand se va reintoarce in Grecia, la Veria.

In cuvantul sau de la Aeroportul International din Iasi, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a subliniat faptul ca este o mare onoare pentru noi, crestinii, sa avem un fragment din lemnul Sfintei Cruci prin care se arata iubirea lui Dumnezeu pentru Biserica si pentru lumea intreaga: ‘Inalt Prea Sfintiile si Prea Sfintiile Voastre, Prea Cuviosi si Prea Cucernici Parinti, stimate autoritati, iubiti si credinciosi pelerini, suntem deosebit de onorati de aceasta solemnitate a primirii Sfintei Cruci, care scoate in evidenta un mare si sfant dar pe care il primim acum, lemn din Sfanta Cruce pe care S-a rastignit Insusi Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Sfanta Cruce uneste Cerul cu Pamantul in iubirea Prea Sfintei Treimi si de aceea cand facem semnul Sfintei Cruci pomenim numele Tatalui si al Fiului si al Duhului Sfint. Totodata, prin Sfanta Cruce se arata iubirea nesfarsita si vesnica a lui Dumnezeu pentru Biserica Sa, pentru Biserica lui Hristos si pentru lumea intreaga. Sfanta Cruce este simbolul iubirii lui Hristos mai tare decat moartea si, in acelasi timp, este simbolul Invierii Domnului nostru Iisus Hristos. De aceea, in fiecare duminica, la Utrenie avem cantece inchinate Sfintei Cruci si bucuriei pe care aceasta o aduce in inimile noastre: ‘Iata prin Cruce a venit bucurie la toata lumea.’. Prin lemnul Sfintei Cruci adus astazi la Iasi, noi primim bucurie din bucuria Mantuitorului nostru Iisus Hristos cel Rastignit si Inviat. Va multumim Inalt Prea Sfintia Voastra pentru acest dar mare si sfant care devine si simbolul comuniunii intre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa a Greciei si multumim si Prea Fericitului Parinte Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Elade, care a binecuvantat venirea Inalt Prea Sfintiei Voastre la Iasi de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva cu acest mare dar. Suntem onorati si de prezenta Inalt Prea Sfintitului Parinte Ambrozie, Mitropolit de Neapolis si Samaria din Patriarhia de Ierusalim, din Tara Sfanta, care va insoteste impreuna cu celelalte persoane cinstite de catre noi. Faptul ca Inalt Prea Sfintitul Ambrozie este din Patriarhia de Ierusalim ne pune in legatura cu locurile unde Mantuitorul nostru Iisus Hristos a fost rastignit pe Sfanta Cruce si unde a inviat din morti. In numele tuturor ierarhilor romani, a autoritatilor, a preotilor si credinciosilor din prezenti la acest mare eveniment si a pelerinilor care au venit si vor veni la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva va spunem cu caldura in suflete si cu multa recunostinta:’Bine ati venit!’.

De asemenea, Inalt Prea Sfintitul Pateleimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania, si-a manifestat bucuria de a se afla prezent intr-un loc ca acesta binecuvantat de Dumnezeu: ‘Inalt Prea Sfintite Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintiti si Prea Sfintiti Parinti, stimate autoritati de stat, iubiti credinciosi, cu mare bucurie suntem in orasul Iasi pentru o alta vizita pe care o savarsim. Ne bucuram ca suntem ca in aceasta eparhie binecuvantata de Dumnezeu: Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Bucuria noastra este dubla: in primul rand, pentru ca prin binecuvantarea Prea Fericitului Parinte Hristodoulos, Arhiepiscop al Atenei si al intregii Grecii, si prin bunavointa Manastirii Maica Domnului – Summela unde este adapostit acest fragment din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Domnul nostru Iisus Hristos, am reusit sa-l aducem aici, la Iasi, in mijlocul dumneavoastra; un al doilea motiv de bucurie este ca vom participa la Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, originara din Tracia Rasariteana, de langa Constantinopol, care este sarbatorit pe plan national. Am venit cu aceasta dubla bucurie pentru a aduce Sfanta Cruce si pentru a serba moastele Sfintei Cuvuioase Parascheva, care pe tot parcursul vietii ei a fost o marturie a Crucii, o marturie a jertfei. Va uram ca in aceste putine zile, cat timp in care va veti inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si la fragmentul din Cinstita si Sfanta Cruce a Mantuitorului sa primiti binecuvantare, sa rezolvati toate problemele pe care le aveti in viata dumneavoastra si sa va ocroteasca permanent. Fie ca Sfanta Cruce care este lauda Ortodoxiei, a crestinatatii si care este puterea noastra, a tuturor, sa va ocroteasca si sa va pazeasca permanent. Va multumim pentru invitatie!’

Dupa ceremonialul religios si militar desfasurat pe Aeroportul International din Iasi, racla cu particica din fragmentul Sfintei Cruci a fost transportata spre Catedrala Mitropolitana in cadrul unei procesiuni.

Comentarii Facebook


Știri recente