Astazi in Biserica Ortodoxa este Sambata Sfantului Teodor

La sfarsitul secolului al IV-lea, imparatul Iulian Apostatul a poruncit sa se stropeasca cu sangele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vandute pe piata cetatii imperiale, pentru a intina astfel prima saptamana din Sfantul si Marele Postul al crestinilor. In aceasta situatie, Sfantul Mucenic Teodor Tiron s-a aratat in vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului, indemnandu-l sa fiarba boabe de grau si sa le distribuie locuitorilor pentru ca acestia sa nu cumpere alimente din piata. Gratie interventiei acestui mucenic, arhiepiscopul a poruncit sa se serbeze in fiecare an, la incheierea primei saptamani a Postului Mare un praznic care sa comemoreze acest eveniment. Astazi sunt aduse in biserici spre binecuvantare colive.

Mai multe detalii Sambata Sfantului Teodor si despre modul cum cinsteste Biserica aceasta zi ne-a oferit Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei – Exarh Cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘La sfarsitul Primei Saptamani a Sfantului si Marelui Post, in sambata de dinaintea Duminicii Ortodoxiei, Biserica Ortodoxa face pomenirea unei minuni savarsita de Sfantul Teodor Tiron in urma cu mai bine de 1600 de ani. Acest sfant al Bisericii a luptat in perioada de sfarsit a persecutiilor, fiind martirizat in anul 304 in cetatea Evhaitelor din Asia Mica. El mai este pomenit de Biserica Ortodoxa si la data de 17 februarie. In timpul vietii a savarsit mai multe minuni, insa in aceasta sambata de dinaintea Duminicii Ortodoxiei se pomeneste una dintre minunile savarsite dupa trecerea sa la Domnul. Aceasta minune se refera la crestinii care duceau o viata curata la Constantinopol si s-a petrecut in jurul anului 360 in vremea imparatului Iulian Paravatul care a dorit revigorarea paganismului la inceputul Postului Mare. Nu trebuie sa uitam faptul ca nu de mult timp, din anul 313 se daduse Edictul de la Mediolan al imparatului Constantin cel Mare, care oferea libertate de exprimare crestinilor si ca de-abia se refacuse Biserica, ierarhia si credinciosii. Astfel, imparatul Iulian Paravatul a dat porunca ca produsele din piata cetatii sa fie stropite cu sangele animalelor jertfite idolilor, adica dorea sa spurce viata curata a crestinilor. Insa, Dumnezeu nu i-a ingaduit acest lucru si a hotarat altfel pentru ca Sfantul Teodor Tiron s-a aratat nu in vis, ci aievea Episcopului Eudoxie al Constantinopolului, spunandu-i despre incercarea imparatului Iulian Paravatul de a strica viata curata a crestinilor prin amestecarea produselor cu jertfe idolesti. Episcopul Eudoxie a vorbit crestinilor in biserica despre acest lucru, sfatuindu-i sa nu cumpere bucate din piata. In acelasi timp, Mucenicul lui Hristos, Sfantul Teodor l-a sfatuit pe Episcopul Eudoxie sa sfatuiasca pe crestini sa manance coliva, adica grau fiert indulcit cu miere, si sa nu manance bucate spurcate cu sangele idolilor. Prin aceasta minune, Sfantul Teodor Tiron i-a ajutat pe crestinii cetatii Constantinopol sa ramana departe de acest pacat. In amintirea acestei minuni, in fiecare an, in intaia sambata din Sfantul si Marele Post se face coliva Sfantului Teodor. In multe manastiri si schituri, in fiecare zi, la sfarsitul Sfintei Liturghii, se face o coliva din grau fiert indulcit cu diferite produse (zahar, miere, nuca) care dupa binecuvantarea printr-o rugaciune speciala se imparte tuturor, aducandu-ne aminte ca trebuie sa ramanem departe de mancarurile necurate si sa credem ca Dumnezeu gaseste totdeauna o posibilitate de a ne hrani daca Ii cerem ajutorul, asa cum s-a intamplat la mijlocul veacului al IV-lea cu minunea Sfantului Teodor Tiron.’

Incepand cu Sambata Sfantului Teodor, in fiecare sambata din Sfantul si Marele Post, exceptand sambata de dinainte de Invierea Domnului, in toate bisericile ortodoxe se va face pomenirea celor adormiti.

Comentarii Facebook


Știri recente