Astazi este Duminica Tomei

Aceasta Duminica este numita a Sfantului Apostol Toma deoarece se face pomenirea aratarii Mantuitorului, dupa opt zile de la Invierea Sa, fata de cei zece Apostoli impreuna cu Toma.

In aceasta duminica se face pomenirea mortilor, pentru prima data dupa Inviere, aratandu-se astfel nadejdea in invierea mortilor, la sfarsitul veacurilor.

In Iasi sunt doua biserici care isi vor serba hramul in Duminica aceasta. Biserica ‘Sfantul Apostol Toma’ din cartierul Alexandru cel Bun, este inca in constructie, sfintirea locului savarsindu-se in ziua de 4 mai 1997, de catre Inalt Presfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Preot Paroh este

P.C. Pr. Toma Gradinaciuc.

Si Biserica ‘Toma Cozma’ din Iasi isi serbeaza astazi hramul. Acest edificiu este si monument istoric, fiind ctitorita de fostul ban si mare paharnic al Moldovei, Toma Cozma in 1807, impreuna cu sotia sa Ecaterina. Biserica a fost inchinata Manastirii Ivir de la Muntele Athos. In 1847 edificiul este reparat radical, pastrandu-se aici o parte dintre icoanele pictate de Natale Schiavoni in 1840 pentru catapeteasma noii catedrale mitropolitane ce se inalta atunci. Biserica a fost sufletul Ateneului ‘Toma Cozma’ care s-a remarcat printr-o vie activitate culturala. Preot Paroh este P.C. Pr. Mihai Margineanu.

Comentarii Facebook


Știri recente