Astăzi, Episcopia Aradului a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar Preasfintitul Timotei la rang de Arhiepiscop

Episcopia Aradului a fost ridicată astăzi, 28 noiembrie, la rangul de Arhiepiscopie, iar Preasfințitul Timotei a fost ridicat în rang de Arhiepiscop.

Ceremonia a avut loc la Catedrala „Sfânta Treime” din municipiul Arad, imediat după săvârsirea Sfintei Liturghii oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de 14 ierarhi, informează Radio TRINITAS.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat ce a stat la baza ridicării Eparhiei la rang de Arhiepiscopie: „Episcopia Aradului este ridicată la rang de Arhiepiscopie, potrivit hotărârii Sf. Sinod și potrivit vredniciei și statorniciei în credință a acestei eparhii. Aici la Arad ne aflăm într-o cetate a credinței creștine, care are începuturi mult mai vechi decât eparhia ca atare. În părțile acestea au existat sfinți daco-romani, au existat episcopi în sec al VIII-lea, au existat mărturisitori ai credinței care împreună se roagă în ceruri ca Hristos Domnul să ajute pe slujitorii Lui și pe toti credincioșii Lui să se pregătească pentru a intra în Împărăția Cerurilor.”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai mentionat apoi că nu întâmplător a fost aleasă această dată a ridicării Episcopiei la rang de Arhiepiscopie: „Suntem bucuroși că aceste evenimente au loc acum, înainte de a prăznui ziua națională bisericească, Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul tuturor românilor creștini, și în apropiere de ziua națională civilă, 1 decembrie. Este semnificativ faptul pentru că aici la Arad în 1918 s-a plămădit, s-a încurajat, s-a gandit în mod sistematic și eficient Unirea cea mare din 1918, iar Consiliul Național pentru unirea Transilvaniei cu Patria Mamă, a ținut o mulțime de ședințe chiar în reședința Episcopiei. Toate acestea se leagă, demnitatea bisericească, cu demnitatea românească națională și cu bucuria de a împărtăși și altora bucuria proprie și de a arăta comuniunea frățească cu toți cei care mărturisiți credința creștină, având conștiința că oricat am făcut, este loc de mai bine.”

La rândul său Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului a mulțumit celor prezenti și a vorbit despre importanța zilei de astăzi: „Este zi de praznic, ajun de sărbători religioase și naționale, când ființa noastră se simte înălțată. Fiecare participant încearcă în chip firesc emoții de diferite intensități, simțim laolaltă cu toți că este o sărbătoare a bisericii , ca și a țării, a întregului popor drept credincios, înscriindu-se cu precădere în cronica locului acestei cetăți sub ocrotire cerească. Drept aceea, Preafericite Părinte Patriarh Vă rog să îmi îngăduiți a Vă exprima întreaga gratitudine pentru ceea ce ati facut spre cinstirea si folosul Eparhiei Aradului de mai multă vreme, iar acum, prin înălțarea în rangul ecleziastic după ce cu un an în urmă ați binecuvântat Altarul în care s-a slujit Sf. Liturghie. Însoțim mulțumirea întregului cler și popor cu asigurarea ascultării fiești și cu cele mai alese dorinți de sănătate, viață îndelungată și mărețe făptuiri spre propășirea bisericii strîmoșești și a patriei dragi.”

Comentarii Facebook


Știri recente