Astazi crestinii sarbatoresc Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului este, fara indoiala, unul dintre praznicele cele mai alese, mai frumoase.

Astazi este preamarit Dumnezeu si este laudata Cea care L-a nascut cu trup pe Fiul sau cel preasfant, Mantuitorul Iisus Hristos. Sarbatoarea aceasta dateaza din secolul al VI-lea, fiind introdusa din ordinul imparatului bizantin Mauriciu, desi ea a existat cu mult inainte. In Occident, ea a fost generalizata de Papa Serghie I, fiind pastrata pana astazi.

Din Traditia Bisericii aflam ca Maica Domnului a fost instiintata de un inger cu trei zile inainte de mutarea sa la cele ceresti. Ea s-a urcat pe muntele Eleonului pentru rugaciune, iar apoi venind la casa sa, s-a pregatit pentru marea trecere. Sfintii Apostoli de la marginile lumii au fost adusi pe nori la patul unde era trupul preacurat al Sfintei Fecioare, pentru a-si lua ramas bun.

Icoana praznicului ne infatiseaza cele petrecute atunci la Sfanta Adormire.

Tot dupa Traditie, Sfantul Apostol Toma n-a putut fi prezent la ingroparea Sfintei Fecioare, iar dupa trei zile, venind si cerand sa fie deschis mormantul n-a gasit acolo trupul ei, ci doar vesmintele cele de ingropare.

Troparul sarbatorii scoate in relief intregul rol al Sfintei Fecioare Maria in iconomia mantuirii neamului omenesc, calitatea ei de mama si de Fecioara: Intru nastere fecioria ai pazit, intru Adormire lumea nu ai parasit de Dumnezeu Nascatoare. Mutatu-te-ai la viata fiind Maica Vietii si cu rugaciunile tale, izbavesti de moarte sufletele noastre.

Trecerea din viata la moarte si din timp la vesnicie, din starea pamanteasca la frumusetea cereasca aseaza pe Maica Domnului dincolo de Invierea cea de obste, dincolo de a doua venire care inseamna sfarsitul istoriei lumii acesteia.

Bucuria eshatologica de atunci o traim noi prin si impreuna cu Maica Domnului la Sfanta ei Adormire. Acesta este motivul pentru care ziua de 15 august este considerata de Biserica Pastele verii, atat prin semnificatia ei deosebita, cat si prin numarul mare de credinciosi ce participa la praznuirea ei.

Printre multele locasuri de cult care au hramul Adormirii Maicii Domnului este si Manastirea Putna.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente