Astazi Biserica Ortodoxa praznuieste Sfanta si Marea Joi

A patra zi din Saptamana Patimilor este cunoscuta sub numele de Sfanta si Marea Joi. Patru lucruri sint praznuite in Joia Mare: spalarea picioarelor apostolilor de catre Mantuitorul, Cina cea de Taina la care s-a instituit Taina Impartasaniei (Euharistia), Rugaciunea din Gradina Ghetsimani si prinderea Domnului nostru Iisus Hristos de catre cei ce voiau sa-L ucida. In aceasta zi, in bisericile ortodoxe se oficiaza Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare, in amintirea instituirii la Cina cea de taina a Sfintei Euharistii prin cuvintele Mantuitorului : ‘Luati, mancati acesta este Trupul Meu …’, ‘Beti dintru acesta toti, acesta este Sangele Meu . Aceasta sa o faceti spre pomenirea Mea!’. La sfarsitul Sfintei Liturghii in unele manastiri se savirseste rinduiala spalarii picioarelor in amintirea momentului cand Mantuitorul Iisus Hristos a spalat picioarele apostolilor, ca semn de smerenie. In Iasi rinduiala spalarii picioarelor va fi oficiata la Manastirea Golia, dupa cum a declarat Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Vitalie Danciu, staretul Manastirii Golia: ‘La sfarsitul Sfintei Liturghii, dupa Rugaciunea Amvonului, vom oficia slujba de spalare a picioarelor. Este o traditie in manastirile noastre din Romania, la Sihla, la Ierusalim, la Sfantul Munte Athos, cand in Joia Mare, de fapt, facem o comemorare a evenimentelor de acum 2000 ani, cand Mantuitorul Iisus Hristos a spalat picioarele ucenicilor si le-a sarutat in semn de smerenie si de pregatire a Sa pentru Patimire, pentru Rastignire, pentru Inmormantare si pentru Inviere.

Sfanta Liturghie din Sfanta si Marea Joi va fi transmisa in direct de la Manastirea Golia de postul de Radio Trinitas.

In seara acestei zile, in bisericile ortodoxe se savarseste Denia celor douasprezece Evanghelii, specifica Bisericii Ortodoxe Romane. Aceasta slujba mai poarta numele de Denia din Sfanta si Marea Vineri, nume sub care o regasim si in randuiala liturgica si a celorlate biserici surori.

In aceasta seara, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va oficia Denia celor 12 Evanghelii la Biserica ‘Cuvioasa Parascheva’ din Botosani.

Comentarii Facebook


Știri recente