Cu binecuvantarea PS Gherasim, episcopul Ramnicului, la Ramnicu Valcea a debutat, astazi, a VII-a editie a ‘Zilelor Antim Ivireanul’. Acest sfant a fost canonizat in anul 1999 de catre Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane si, tot in acel an, a devenit ocrotitorul spiritual al municipiului Ramnicu Valcea. Deschiderea oficiala a manifestarilor din acest an avut loc in Catedrala episcopala din Ramnicu Valcea dupa oficierea Sfintei Liturghii. A urmat apoi festivalul Artei Sacre ‘Gradina Maicii Domnului’, unde au participat Corala ‘Canticum” a Seminarului Teologic „Sfantul Nicolae” si Teatrul „Ariel”, din Ramnicu Valcea. Dupa amiaza, vor avea loc vernisajul expozitiei „Monahism si arta”, lansarea volumului „Episcopia Ramnicului – 500 ani”, autor fiind PS Gherasim, episcopul Ramnicului, si colocviul pe tema „Sfantul Antim Ivireanul, mare ierarh si ctitor de cultura sacra”. Manifestarile vor continua si maine, cand este programata si procesiunea cu icoana sfantului Antim Ivireanul. Parintele Constantin Carstea, consilier cultural al Episcopiei Ramnicului, ne-a oferit detalii: ‘La biblioteca judeteana, incepand cu ora 9.30, va avea loc vernisajul expozitiei ‘300 de ani de carte tiparita la Ramnic’. In jurul orei 10.00, Simpozionul ‘300 de ani de la alegerea Sf. Antim Ivireanul ca episcop al Ramnicului’, iar in jurul orei 12.30, la Primaria Ramnicului, va avea loc colocviul ‘Valoarea operei Sf. Antim Ivireanul in spiritualitatea romaneasca’. Dupa amiaza, manifestarile se vor derula din nou la Episcopia Ramnicului, la orele 16.30, cand va avea loc sesiunea de comunicari si referate al Centrului de Studii Medievale ‘Sf. Antim Ivireanul’, continuand, la ora 17.30, cu Vecernia cu Litie pentru Sf. Antim Ivireanul, iar la ora 19.30 va avea loc procesiunea solemna, intrata deja in traditie, cu icoana Sf. Antim Ivireanul, pe traseul Sf. Episcopie-Calea lui Traian-Prefectura-Primarie, unde va avea loc o slujba la troita ridicata in fata Primariei, continuand apoi ca procesiunea sa revina la Episcopie’.
Hram la prima capelă a românilor din Viena: Popasul Sf. Ioan cel Nou a rodit peste timp noi biserici
Popasul moaștelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava la Viena, în perioada Primului Război Mondial, a rodit peste timp noi biserici românești, a remarcat Părintele Emanuel Nuțu sâmbătă, la hramul capelei istorice a românilor…
Ministrul Afacerilor Externe al Serbiei a vizitat biserica ctitorită de un prinț sârb în jud. Ialomița
Excelența Sa Nikola Selaković, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Serbia, a vizitat duminică Biserica „Înălțarea Domnului” din Manasia, județul Ialomița. Sfântul lăcaș este ctitoria principelui sârb Efrem Obrenovici (1790 – 1856), fratele mai mic al…
Militarii covăsneni au urcat cu Tricolorul la Crucea de pe Caraiman înainte de a-l arbora la Sfântu Gheorghe
Militarii din județul Covasna au organizat vineri o expediție care a dus Tricolorul la Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman. Duminică, de Ziua Drapelului, același steag a fost binecuvântat și arborat în centrul municipiului Sfântu…
Arhim. Zaharia Zaharou, unul dintre cei mai profunzi trăitori contemporani ai Ortodoxiei, a conferențiat la Deva
Arhimandritul Zaharia Zaharou, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Marea Britanie, și unul dintre cei mai profunzi trăitori și mărturisitori contemporani ai Ortodoxiei, a conferențiat duminică la Deva. Evenimentul a avut loc în Sala…
Miercurea Ciuc: Episcopul Andrei a sfințit Drapelul Național în prezența Ministrului Apărării
Preasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat duminică, la Miercurea Ciuc, Drapelul Național, în prezența oficialităților centrale și locale și a numeroși români veniți la ceremonie în costume populare. Din partea guvernului a participat Ministrul Apărării, Vasile…