Astazi, a fost omagiat mitropolitul Visarion Puiu, la Pascani

Mitropolitul Visarion Puiu, de la a carui nastere se implinesc astazi 127 de ani, a fost omagiat la Pascani printr-o serie de manifestari religioase si culturale. Evenimentele au debutat dimineata cu o slujba de pomenire, au continuat cu o serie de comunicari referitoare la viata si activitatea mitropolitului Visarion Puiu si s-au incheiat cu doua lansari de carte la Casa de Cultura din Pascani. Mitropolitul Visarion Puiu s-a nascut la 27 februarie 1879, in Pascani, aici petrecandu-si si primii ani din viata. Despre cateva dintre manifestarile derulate astazi la Pascani ne-a oferit detalii parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Evenimentele la Pascani, in locul nasterii marelui mitropolit al Bucovinei, Visarion Puiu, au inceput dimineata printr-o slujba de pomenire a mitropolitului in Biserica ‘Sf. Voievozi Mihail si Gavriil’ din Pascani. La aceasta slujba au participat numeosi clerici, dar si invitati de aici, din Pascani, si unii dintre ei veniti de departe, de la Iasi, de la Craiova, de la Bucuresti si chiar dincolo de hotarele tarii. Imediat dupa aceasta slujba a inceput in sala de conferinte a Protopopiatului Pascani simpozionul dedicat marelui mitropolit. In partea a II-a s-au rostit mai multe alocutiuni, dar si mesaje care au venit din partea unor ierarhi, a Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, IPS Daniel, dar si a altor ierarhi. Apoi, cateva comunicari foarte interesante sustinute de profesori, de oameni care s-au ocupat de viata si de lucrarea acestui mare mitropolit Visarion Puiu’.

Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre cateva dintre cele mai importante momente si realizari din viata mitropolitului Visarion Puiu: ‘Mitropolitul Visarion Puiu a fost unul dintre marii ierarhi pe care Biserica Ortodoxa Romana i-a avut in veacul al XX-lea. A fost pentru scurt timp episcop la Arges, apoi episcop in Transnistria, a fost episcop la Balti, dar cea mai bogata activitate a sa a fost cea de mitropolit al Bucovinei, intr-o perioada de mari incercari pentru istoria neamului romanesc, perioada 1935-1940. El a facut foarte mult bine, a fost un mare organizator, de la el ramanand marturii ale iubirii de Dumnezeu si ale iubirii de frumos, fiind ctitorul unei frumoase catedrale la Balti. In vremea cat a fost mitropolit al Bucovinei, la Cernauti, a facut nenumarate fapte mari, fapte caritabile. La un moment dat, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist, isi amintea cum elevii care studiau la Seminarul monahal de la Manastirea Cernica, inaintea anilor 1940, se bucurau de ajutorul mitropolitului’.

Parintele Pavel Postolache, protopop de Pascani, ne-a spus care sunt semnificatiile manifestarilor comemorative de astazi: ‘Este un moment de bucurie pentru ca noi consideram faptul ca putem aduce aceasta ofranda pentru pomenirea, pentru amintirea celui care a fost mitropolitul Viasrion Puiu. Pascaniul, fiind Betleemul lui Visarion Puiu, insemneaza orasul unde s-a nascut, orasul unde si-a petrecut anii copilariei si daca el isi contureaza din ce in ce mai pregnant modelul si chipul de icoana pentru noi, generatia care suntem astazi, simtim acum, la acest simpozion, printr-o prezenta deosebita, selecta, a celor care sustin comunicari, a celor care participa la acest simpozion, simtind spiritul multumit al mitropolitului Visarion’.

Manifestarile omagiale dedicate mitropolitului Visarion Puiu vor continua si maine, la Manastirea Neamt, unde s-a retras dupa plecarea din scaunul mitropolitan de la Cernauti.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…