Astazi, a avut loc intalnirea preotilor de caritate din Arhiepiscopia Iasilor

La Biserica Spitalului Judetean din Botosani s-a desfasurat astazi intalnirea trimestriala de lucru a preotilor de caritate din Arhiepiscopia Iasilor. La eveniment au participat 28 de preoti de caritate, dintre care 19 isi desfasoara activitatea in Iasi. Detalii despre programul acestei intruniri am aflat de la corespondetul Radio Trinitas, prezent si el la Botosani: ‘Au participat 29 de preoti de caritate din Arhiepiscopia Iasilor, adica din judetele Iasi si Botosani si o parte din judetul Neamt, care isi desfasoara activitatea in spitale, unitati militare, penitenciare sau alte institutii cu caracter social. Am fost primit de catre parintele Chirvase Petru, cel care este preot misionar de caritate la Spitalul Judetean din Botosani. A fost sustinuta tema ‘Specificul activitatii pastoral-misionare intr-un Spital de Psihiatrie’, de catre parintele Ciprian Agavriloae, care este preot la Spitalul de Psihiatrie din Botosani. De asemenea, parintele Nicolae Cuptor, preot misionar de caritate in cadrul Corpului X Armata, din Iasi, a prezentat un referat despre ‘Activitatea preotilor din Unitatile militare’.

Despre scopul urmarit in astfel de intruniri ale preotilor de caritate ne-a vorbit parintele Mihai Prodan, inspector pe probleme de asistenta religioasa in cadrul Sectorului ‘Diaconia’, al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei: ‘Aceasta intalnire este ca un raspuns la celelalte vizite ale preotilor de caritate pe care ei le-au facut in Iasi si, de aceea, am hotarat sa mergem in teritoriu pentru a vedea realizarile si problemele cu care se confrunta preotii de caritate din judetele respective. Incercam sa ne punem la curent cu toate problemele si toate realizarile cu care preotii de caritate se confrunta zi de zi si incercam sa ne cunoastem cat mai bine si sa cream legaturi si sa gasim raspunsuri la probleme pe care le au’.

In cadrul intrunirii de astazi, parintele Ciprian Agavriloae, preot misionar de caritate la Spitalul de Psihiatrie din Botosani, a prezentat referatul cu tema: ‘Specificul activitatii pastoral – misionare intr-un spital de psihiatrie’. Sfintia sa ne-a oferit cateva detalii referitoare la tema abordata: ‘Ca preot intr-un spital de psihiatrie, in care activez de trei ani de zile, trebuie sa mentionez doua aspecte deosebit de importante, tinand cont de faptul ca bolnavii de aici au un specific anume, boala psihica, si este neaparat necesar ca preotul care activeaza aici sa se documenteze si sa fie un traitor al spiritualitatii duhovnicesti al Bisericii, sa cunoasca foarte bine aceste aspecte ale teologiei ortodoxe, iar, pe de alta parte, trebuie sa se documenteze pentru un dialog viu, sincer, deschis cu medicii, specialistii in psihologie si psihiatrie, pentru ca in acest domeniu se gasesc foarte multe punti de legatura pentru vindecarea omului intre teologia ortodoxa si psihologie si psihiatrie. Deci, este foarte important ca un preot, pe langa o buna pregatire duhovniceasca, teologica, sa aiba si o pregatire din domeniul psihologiei si psihiatriei’. Urmatoarea intrunire a preotilor de caritate din Arhiepiscopia Iasilor va avea loc la inceputul anului viitor, la Iasi.

Comentarii Facebook


Știri recente