Astazi, a avut loc comemorarea parintelui Cleopa, la Manastirea Sihastria

Parintele arhimandrit Cleopa Ilie a fost comemorat astazi la Manastirea Sihastria, din judetul Neamt, cu prilejul implinirii a 7 ani de la trecerea sa la Domnul. IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu alti membri ai Sfantului Sinod, au oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii, care a fost urmata de o slujba de pomenire a parintelui Cleopa. In cuvantarea pe care a sustinut-o, IPS Mitropolit Daniel a evidentiat personalitatea parintelui Cleopa si importanta comemorarii sale: ‘Pomenira parintelui Cleopa Ilie, la 7 ani de la trecerea sa la viata vesnica, este un moment sfant si solemn, un act de credinta, un prinos de cinstire adus unui mare prieten al sfintilor si duhovnic al credinciosilor care, din fiu ascultator al Bisericii Ortodoxe Romane, a ajuns parinte cuvantator al ei, prin rugaciune, viata sfanta, invatatura duhovniceasca si fapte ale iubirii crestine. La aceasta pomenire participa ierarhi din Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova care, prin scrisul lor, au evocat si evidentiat lucrarea harului dumnezeiesc in persoana si activitatea parintelui Cleopa Ilie, ca parinte duhovnicesc al multor arhierei, preoti de manastiri si preoti de mir, monahi si monahii, profesori de teologie, oameni de cultura si simpli credinciosi din Romnaia si din strainatate’.

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a explicat apoi de ce se face comemorarea parintelui arhimandrit Cleopa Ilie inainte de data de 2 decembrie, zi in care parintele a trecut la Domnul: ‘In data de 2 decembrie, anul acesta, se implinersc 7 ani de cand el a trecut la cele vesnice. Noi savarsim pomenirea mai inainte de data respectiva, potrivit traditiei noastre de a face parastase inainte de data trecerii sale la viata vesnica. De aceea, a fost aleasa aceasta zi de 26 noiembrie ca zi in care noi ne aducem aminte cu evlavie, cu pretuire de parintele nostru, arhimandritul Cleopa Ilie si mai este si un motiv in plus: in data de 3 decembrie anul acesta, va avea loc la Manastirea Cernica, de langa Bucuresti, pomenirea unui sfant nou trecut in calendarul Bisericii noastre de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, si anume Sf. Cuvios Gheorghe, staretul Manastirii Cernica, cunoscut ca fiu duhovnicesc al Cuviosului Paisie de la Neamt, staretul Manastirii Neamt, in secolul al XVIII-lea’.

Dupa slujba de pomenire a parintelui Cleopa, PS Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului, a tinut o cuvantare in care a subliniat importanta cartilor pe care le-a scris parintele arhimandrit Cleopa Ilie de la Manastirea Sihastria: ‘As vrea sa subliniez cartile parintelui Cleopa, pentru ca el a ramas si este cu noi in imaginea sa, cu sufletul sau, cu rugaciunile sale, dar si cu cartile sale extraordinare care au venit precum roua cerului in spatiul nostru romanesc si nu numai. De aceea, este foarte necesar ca si astazi sa ne aducem aminte de lucrul acesta si sa punem bine mana pe cartile parintelui Cleopa, sa le citim, pentru ca ele sunt graul cel curat, cuvantul cel sincer curat biblic, din Sf. Parintii si din experienta duhovniceasca foarte usor de primit, foarte usor de citit si cu ajutorul lui Dumnezeu usor de implinit’.

Prezent la Manastirea Sihastria, la invitatia IPS Mitropolit Daniel, PS Visarion Rasinareanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a amintit de ziua in care a fost inmormantat parintele Cleopa: ‘A trecut, iata, 7 ani, aproape pe nesimtite, de cand, tot intr-o zi cu un soare care ne binecuvanta pe toti, ne-am adunat atunci ierarhi, cler si popor pentru a-l conduce pe ultimul drum pe parintele Cleopa Ilie. A trecut 7 ani, dar parca de 7 ani parintele Cleopa este mai prezent in viata Bisericii, prin cuvantul sau scris si prin chipul sau luminos si in inimile noastre. Fie ca acum, la implinirea celor 7 ani de la trecerea lui in patria cea cereasca, sa-i inchinam un gand de recunostinta, un gand de multumire si, in acelasi timp, sa-L rugam pe Dumnezeu, pe Parintele luminilor, de la Care se coboara toata darea cea buna si tot darul cel desavarsit, sa faca odihna vesnica sufletului robului Sau, arhimandritul Cleopa Ilie, iar pe noi, cei de astazi si pe cei din viitor, sa ne binecuvinteze cu rugaciunile parintelui Cleopa, sa ramanem pe mai departe aceeasi buni romani si buni crestini, aparatori ai datinilor si ai credintei noastre stramosesti’.

A urmat apoi lansarea a doua carti aparute la Editura Trinitas si a unui CD realizat de Radio Trinitas, toate acestea dedicate parintelui Cleopa si prezentate de catre parintele Nicolae Dascalu, directorul Institutului Cultural Misionar Trinitas si consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Mai intai as dori sa va prezint o carte despre care a vorbit si IPS Mitropolit Daniel: ‘Parintele Cleopa Ilie-prieten al sfintilor si duhovnic al credinciosilor’. Este o carte care are pe coperta chipul parintelui duhovnic Cleopa. In aceasta carte sunt adunate evocari, marturii ale mai multor personalitati de pretutindeni, pentru ca primul care semneaza un material evocator este SS Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, apoi PF Parinte Patriarh Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane, de asemenea, sunt unele articole care au fost publicate, iar altele au fost scrise special pentru acest volum. Cartea intitulata ‘Credinta ortodoxa in opera parintelui Cleopa’ este o abordare sistematica a invataturilor parintelui Cleopa din punctul de vedere al dogmaticii ortodoxe. Este de fapt lucrarea de licenta a parintelui ieromonah Petru, de aici de la Manastirea Sihastria, sub indrumarea IPS Mitropolit Daniel. In final, va prezentam acest CD-ROM audio care contine opt cuvantari duhovnicesti rostite in diferite imprejurari de catre parintele arhimandrit Cleopa Ilie’.

Cei prezenti astazi la Manastirea Sihastria au putut viziona apoi filmul documentar ‘Parintele Cleopa Ilie – prieten al sfintilor si duhovnic al credinciosilor’ realizat in studioul TV Trinitas. Parintele arhimandrit Victorin Oanele, staretul Manastirii Sihastria, a prezentat apoi, pe scurt, istoricul asezamantului monahal, facand referire la perioada in care a vietuit acolo parintele Cleopa: ‘Cu multi ani in urma, Schitul Sihastria era foarte putin cercetat de oameni, fiindca un schit pustnicesc dedicat cu precadere isihiei si rugaciunii, dar venind parintele Cleopa la conducerea obstii, cu negraita sa dragoste pe care o purta tuturor, atat calugarilor cat si mirenilor, a insemnat si deschiderea schitului si apoi a manastirii spre lumea dornica de a se impartasi de cuviosia trairii calugarilor vietuitori aici. Cea mai mare misiune si mangaiere a facut parintele Cleopa cu acest popor necajit. Parintele statea ore in sir cu ei, le povestea, ii sfatuia, ii mangaia si ii hranea duhovniceste, atat cu povetile, dar mai ales cu rugaciunile sale si cu harul ce se revarsa din sfintia sa’.

IPS Mitropolit Daniel a prezentat apoi placheta comemorativa realizata cu prilejul implinirii in acest an a 7 ani de la trecerea la Domnul a parintelui Cleopa si a 350 de ani de la infiintarea Manastirii Sihastria: ‘Cu prilejul implinirii a 350 de ani de existenta a Schitului si Manastirii Sihastria dorim sa felicitam pe parintele staret, obstea parintilor si fratilor de aici si pe dumneavoastra, pe toti care sunt prietenii Manastirii Sihastria. Ca semn al pretuirii noastre pentru aceasta sfanta manastire si ca semn al pretuirii noastre pentru memoria parintelui arhimandrit Cleopa Ilie, dorim sa oferim aceasta medalie, aceasta placheta care este comemorativa pentru parintele Cleopa si aniversara pentru manastire, este pentru noi simbolul unei aduceri aminte si a unei pretuiri pentru toata lucrarea misionara, pastorala, duhovniceasca pe care aceasta manastire o realizeaza. De asemenea, dorim sa oferim parintelui staret, ca fiind primul care primeste acest simbol al pretuirii noastre, cartea ‘Parintele Cleopa Ilie-prieten al sfintilor si duhovnic al credinciosilor’ si cartea ‘Credinta ortodoxa in opera parintelui Cleopa Ilie si, de asemenea, acest CD care este intitulat ‘Manca-v-ar Raiul!’ in care avem fragmente din cuvantarile parintelui Cleopa Ilie’. Toti ierarhii si credinciosii au mers apoi in procesiune la mormantul parintelui Cleopa din cimitirul Manastirii Sihastria.

Comentarii Facebook


Știri recente