Asociația Vasiliada în sprijinul persoanelor cu dizabilități

Asociația Vasiliada, ONG patronat de Mitropolia Olteniei, a organizat astăzi, 30 august 2011, dezbaterea cu tema Povești de succes în integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Mitropolitul Firmilian” din Craiova, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Persoanele cu dizabilități au constituit dintotdeauna o preocupare frecventă pentru Biserica din Oltenia. În acest sens, Sectorul Social al Arhiepiscopiei Craiovei și Asociația Vasiliada au inițiat mai multe acținuni pentru facilitarea integrării grupului țintă pe piața muncii. Acest demers s-a concretizat într-un îndrăzneț proiect, intitulat Centrele de Incluziune Socială – oportunitate pentru facilitarea participării pe piața muncii a grupurilor vulnerabile, implementat de Vasiliada în parteneriat cu Institutul pentru Politici Sociale, la nivelul persoanelor cu dizabilități din județul Dolj.

La un an de la debutul proiectului, angajații ONG-ului, în frunte cu părintele Adrian Stănulică, Consilier social în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei și director executiv al Asociației Vasiliada, au organizat o dezbatere informativă despre Povești de succes în integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. Acțiunea a adunat peste 30 de reprezentanți din mai multe domenii de activitate care au discutat despre principalele variante de integrare a beneficiarilor pe piața muncii.

„Oamenii defavorizați trebuie să fie mai aproape de sufletele noastre”

Întâlnirea a fost deschisă de cuvântul Înalt Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a evidențiat capacitatea persoanei umane de a se face lucrătoare în și pentru Biserică.

„Există de cele mai multe ori tendința de a-i clasifica pe oameni după aptitudinile lor fizice. Așa se face că unii sunt socotiți valizi din punct de fizic, alții invalizi. Această ierarhizare a persoanei umane este departe de adevăr și lipsită cu totul de obiectivitate. În iconomia lui Dumnezeu, fiecare persoană are un rol bine definit. Fiecare dintre noi avem propriul dar sau propria vocație prin care acționăm și ne facem folositori în planul mântuirii. În societatea spartană, oamenii au atins culmea paroxismului excluzând pe frații lor mai puțin dotați biologic. Spre deosebire de aceștia, noi, cei care ne conducem după doctrina creștină și după Evanghelie, considerăm că oamenii defavorizați trebuie să fie mai aproape de sufletele noastre. Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă: «Purtați-vă sarcinile unii altora și așa veți împlini Legea lui Hristos» (Galateni 6, 2). Prin urmare, acest proiect, inițiat de Asociația Vasilida, își propune să realizeze dorința Bisericii de a integra în viața socială pe cei care, din diferite pricini, sunt mai puțini dotați biologic. Rezultatele obținute până în prezent ne încurajează să mergem mai departe spre împlinirea acestei datorii de suflet de a ne ajuta frații pentru a fi cu toții una în Hristos Domnul”, a conchis Înalt Preasfinția Sa.

Marius Ioniță, reprezentantul Institutului de Politici Sociale București, a detaliat principalele coordonate ale proiectului.

„Acțiunea noastră se află la sfârșitul primului an de implementare. Ca obiectiv general în acest demers ne-am propus să realizăm mai multe facilități pentru ca persoanele să fie primite pe piața muncii. Am ales mai multe grupuri țintă între care putem enumera: familiile monoparentale, familiile cu mulți copii, familiile de etnie romă, deținuții și nu în ultimul rând persoanele cu dizabilități. În primă instanță ne-am propus organizarea mai multor mese rotunde cu potențialii angajatori prin care să facilităm angajarea beneficiarilor pe piața muncii. Dorim de asemenea să oferim o informare cât mai corectă asupra cadrului legal de integrare într-un spațiu adecvat de lucru pentru toate aceste grupuri țintă”, a precizat Marius Ioniță după cum ne informează mitropoliaolteniei.ro

În continuarea dezbaterii, Sorin Boboc, coordorul Centrelor de Incluziune Socială din Craiova, a prezentat câteva cazuri de succes în integrarea pe piața munci, din rândul beneficiarilor proiectelor inițiate de Asociația Vasiliada.

Comentarii Facebook


Știri recente