Asociația „Vasiliada” din Craiova a primit vizita caravanei de combatere a discriminării romilor

Asociația mitropolitană „Vasiliada” din Craiova a primit vineri, 4 septembrie, vizita reprezentanților campaniei naționale de informare și combatere a prejudecăților structurale privind romii din România – Stop Prejudecăților despre Etnia Romă (SPER), după cum informează cotidianul Lumina al Patriarhiei Române. Vizita face parte dintr-un lanț de acțiuni elaborate în vederea cercetării la nivel național a persoanelor de etnie romă cu probleme sociale, proiectul fiind inițiat de Guvernul României. Oaspeții au fost primiți de membrii Asociației la Centrul de zi „Aripi de lumină” din Craiova, unde mai mult de 50% dintre micuții beneficiari sunt de etnie romă. La finalul acestei întâlniri, reprezentanții SPER au pus la punct, alături de membrii Asociației, o strategie comună de lucru pentru combaterea discriminării romilor.

ărintele Adrian Stănulică, directorul executiv al Asociației „Vasiliada”, a subliniat importanța implicării Bisericii din Oltenia pentru ajutorarea romilor: „Mitropolia Olteniei, prin intermediul Asociației noastre, respectiv prin Centru de zi „Aripi de lumină”, oferă servicii educative și sociale copiilor din categoriile sociale defavorizate. Făcând o statistică a beneficiarilor noștri, am constatat că mai mult de jumătate dintre ei sunt copii de etnie romă. Etnia nu a fost un criteriu în selecția lor, însă, studiind anchetele sociale, am observat destul de clar și aspectul acesta. Este un lucru interesant și pozitiv faptul că pot veni la un centru educativ atât copiii romi, cât și cei români. Chiar dacă și unii și alții provin din medii sociale defavorizate, întâlnirea lor aici la centru și relaționarea dintre ei îi ajută să treacă împreună toate barierele legate de discriminare, pe care unii le învață încă de acasă”.

Reprezentanții SPER au făcut apel la toate cultele din România care luptă împotriva discriminării romilor, fiind organizate pe această temă o serie de seminarii care s-au desfășurat în perioada 14-16 iulie 2009, la Mănăstirea Tismana, aici fiind și locul primei atestări documentare a romilor din țara noastră din anul 1385.

Comentarii Facebook


Știri recente