Asociația transilvană ASTRA a împlinit 150 de ani

Asociația Transilvană pentru Literatura și Cultura Poporului Român (ASTRA), veche organizație care a contribuit esențial de-a lungul timpului atât la constituirea unității românilor din provinciile istorice și nu numai, cât și la unirea celor cu suflet de român, a ajuns în acest an la un veac și jumătate de existență, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Desființarea abuzivă din timpul regimului comunist n-a știrbit nimic din demnitatea și spiritul ASTRA, astfel încât ea a dăinuit neîntrerupt până astăzi, chiar dacă abia în 1990, Asociația își relua activitățile în mod oficial. Momentul de mare sărbătoare a fost un prilej pentru toți cei implicați în acest fenomen cultural de amploare de a se aduna în ‘Mica Romă’, cum este numit Blajul în cercurile ASTRA. Aici, ample manifestări culturale și științifice au readus în actualitate istoria, marile personalități și realizările Asociației ASTRA. Așa cum era firesc pentru o asociație națională care a avut ca prim președinte pe marele mitropolit și sfânt Andrei Șaguna și care a primit dintotdeauna din partea Bisericii Ortodoxe Române binecuvântare și sprijin necontenit, sărbătoarea a început sâmbătă, 17 septembrie, cu slujba de Te-Deum, oficiată de IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, alături de IPS Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei și un sobor de preoți, în prima biserică ortodoxă din Blaj, lăcaș de cult ocrotit de Sfântul Gheorghe.

După slujbă, sala mare de conferințe a Centrului cultural ‘Iacob Mureșianu’ a fost plină de membri ASTRA, din toate ‘Despărțămintele’ din țară, din Republica Moldova și Banatul Sârbesc, alături de care s-au aflat oameni de cultură, profesori, intelectuali, politicieni, preoți și tineri veniți să primească mesajele personalităților marcante din cadrul asociației. La final, ierarhii au primit din partea asociației diploma și placheta jubiliară ‘ASTRA – 150 de ani’. Manifestările au fost întregite de lansări de carte, expoziții de fotografie, concerte de muzică clasică și inaugurarea Muzeului de Istorie din Blaj. Ieri, participanții, după Sfânta Liturghie oficiată în bisericile din Blaj, au depus coroane de flori pe Câmpia Libertății, iar apoi au participat la o manifestare dedicată portului popular și spectacolelor folclorice.

Comentarii Facebook


Știri recente