Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania (ASCOR) sarbatoreste astazi Ziua Mondiala a Tineretului Ortodox.

Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania (ASCOR) – filiala Iasi sarbatoreste astazi, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Intampinarea Domnului, Ziua Mondiala a Tineretului Ortodox.

Cu aceasta ocazie, la Biserica ‘Sfantul Nicolae Domnesc’ din Iasi a avut loc in aceasta seara, incepand cu ora 17.00, o Slujba pentru tinerii din intreaga lume.

Precizam ca Ziua Mondiala a Tineretului Ortodox se sarbatoreste in fiecare an, de Praznicul Intampinarii Domnului nostru Iisus Hristos, de catre tinerii ortodocsi din toata lumea. Acest eveniment are loc la initiativa Federatiei Mondiale a Tinerilor Ortodocsi si cu binecuvantarea Sanctitatii Sale Bartolomeu I – Patriarhul Ecumenic de Constantinopol.

Ziua Mondiala a Tineretului Crestin Ortodox este o manifestare cultica, culturala si sociala. Aceasta zi a fost instituita in anul 1992 la Editia a XIV-a a Adunarii Generale a Syndesmos, Organizatia Mondiala a Tineretului Ortodox, organizatie care a luat fiinta in anul 1953 si care se doreste a fi o impulsionare a activitatii si rolului tineretului, laicatului in mod deosebit, in Bisericile Ortodoxe. Aceasta organizatie are activitati la nivel mondial in toate tarile ortodoxe si nu numai ortodoxe. Organizatia Mondiala a Tineretului Ortodox a fost stabilita la inceput in Occident, dupa aceea s-a mutat in Polonia si de cativa ani are sediul central in Grecia, organizand manifestari la nivel cultual, cultural si social in mai toate tarile ortodoxe. In ultima vreme, datorita situatiei economice mai bune, aceste manifestari au loc in mod preponderent in Grecia, dar si in alte tari, precum: Polonia, Rusia, Ucraina si, in cateva ipostaze, in Romania.

Ziua Mondiala a Tineretului Ortodox a fost stabilita pentru aceasta sarbatoare, Praznicul Imparatesc al Intampinarii Domnului, care in limba engleza este Prezentarea sau Venirea sau Intalnirea Domnului cu Dreptul Simeon. S-a stabilit ca aceasta zi sa fie considerata ziua in care tinerii sa se intalneasca si sa se roage impreuna din cauza ca, in mod simbolic, se face o intalnire dintre generatii: este vorba despre intalnirea Mantuitorului copil, tanar, si a Dreptului Simeon, cel vechi de zile, pe care Dumnezeu l-a tinut in viata ca sa vada slobozirea poporului Israel, asa incat eliberarea se face dupa intalnirea sau reconcilierea intre generatii.

Syndesmos, Organizatia Mondiala a Tineretului Ortodox, considera ca tineretul are o vocatie extraordinara de slujire in lume si ca tinerii nu sunt doar viitorul Bisericii, ci ei sunt si prezentul Bisericii. In toata lumea, in aceasta zi, au loc rugaciuni, intalniri, seminarii, work-shop-uri, mese rotunde pe diferite teme. Prin toate canalele media, conducatorii Organizatiei Syndesmos indeamna ca la nivel local, in mod deosebit la nivel local, pentru ca Biserica Ortodoxa este recunoscuta ca fiind o Biserica locala organizata in parohii si comunitati locale, tinerii sa ia atitudine, sa promoveze actiuni care sa valorifice potentialul extraordinar si mai ales entuziasmul pe care ei il au pentru slujirea Cuvantului si a semenilor.

Despre modul cum se aniverseaza aceasta Ziua Mondiala a Tineretului Ortodox la Iasi ne-a vorbit dl. Gheorghita Mihaila – presedintele ASCOR – filiala Iasi: ‘Ziua Mondiala a Tineretului Ortodox a fost instituita inca din anul 1992 de catre Organizatia Syndesmos – Federatia Mondiala a Tinerilor Ortodocsi si cu binecuvantarea Sanctitatii Sale Bartolomeu I – Patriarhul Ecumenic de Constantinopol. Marea sarbatoare a Intampinarii Domnului a fost stabilita ca zi a tinerilor ortodocsi. Toate organizatiile crestin-ortodoxe se intalnesc in ziua Intampinarii Domnului si se roaga pentru tinerii ortodocsi. Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania este asociata Federatiei Syndesmos. Toti tinerii crestin-ortodocsi membri ai Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania (ASCOR) – filiala Iasi se aduna in aceasta seara incepand cu orele 17.00 la Biserica ‘Sfantul Nicolae Domnesc’. Ca o prelungire a acestui eveniment, in ziua de 3 februarie 2005, la sediul Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania (ASCOR) – filiala Iasi va avea loc o conferinta cu tema ‘Hristos in viata tinerilor’, invitat fiind Parintele Iustin Neagu – preot misionar la Spitalul Socola din Iasi.’

De asemenea, dl. Gheorghita Mihaila ne-a spus ce reprezinta ziua de astazi pentru tinerii ortodocsi: ‘Ziua Mondiala a Tineretului Ortodox este o zi de unire in rugaciune a tinerilor ortodocsi, zi in care ne gandim la rolul pe care il avem in biserica, dar totodata si un moment de reflectie in ceea ce priveste slujirea lui Hristos in Biserica.’

Mai multe amanunte despre semnificatia Slujbei de binecuvantare a tinerilor savarsita in aceasta seara ne-a oferit Parintele Constantin Naclad – preot slujitor la Biserica ‘Sfantul Nicolae Domnesc’ din Iasi: ‘Slujba de binecuvantare a tinerilor savarsita in aceasta seara la Biserica ‘Sfantul Nicolae Domnesc’ din Iasi a constat dintr-o Vecernie care a fost urmata de o Rugaciune pentru toti tinerii ortodocsi care au nevoie de mila si ajutorul lui Dumnezeu. La slujba au participat tineri ortodocsi membri ai ASCOR – filiala Iasi care trebuie sa se roage nu numai atunci cand au examene sau cand se afla in diferite situatii si au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, ci in toata clipa, deoarece varsta tineretii este varsta cand cuvantul ‘Hristos’ poate sa calauzeasca cel mai bine pe tinerii care se pregatesc pentru a intra in viata. Cei care primesc Cuvantul lui Dumnezeu si sunt cu adevarat tineri crestini ortodocsi au un ajutor de nepretuit in viata lor si aceia au, cu adevarat, o tinerete care nu poate fi dispretuita, dupa cum spune si Sfantul Apostol Pavel, si isi valorifica si isi folosesc anii plini de vigoare pe care ii da Dumnezeu pentru a-i castiga pentru vesnicie.’

Comentarii Facebook


Știri recente