Asistență religioasă și medicală în satele sărace

Credincioșii din parohiile sărace și izolate din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos vor beneficia de un program special de asistență religioasă și medicală, care prevede săvârșirea Sfântului Maslu în sobor de șapte preoți și organizarea unor ‘caravane medicale’, cu participarea medicilor din Asociația Medicilor Creștini Ortodocși.

Cele două activități se înscriu într-un program mai amplu implementat de Arhiepiscopia Dunării de Jos, în contextul Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. ‘Este o activitate misionară orientată către credincioșii care se află în parohii sărace și izolate sau în filii care nu au preot paroh stabil și au preoți suplinitori, care vin doar o dată la două duminici. Dorim să aducem credincioșilor din aceste parohii o bucurie prin slujbe frumoase, dacă se poate, săvârșite de șapte preoți. Fiecare protopopiat este împărțit în mai multe cercuri misionare, iar preoții care sunt în aceste cercuri misionare vor merge către parohiile respective, prin rotație. Așadar, este vorba de misiune, pe de o parte, dar și de asistență medicală, pe de altă parte, deoarece vor fi prezente și cadre medicale, care vor acorda asistență specializată. Preoții care răspund de acele parohii cunosc foarte bine situația din teren și vor întocmi liste cu persoanele care au nevoie de asistență medicală, pe care le vor pune la dispoziția medicilor. Caravanele medicale se vor face într-un cadru foarte bine organizat și cu cadre medicale competente, care vor oferi consultații gratuite și medicamente, urmărindu-se în special accesul în zonele mai izolate atât din punct de vedere geografic, cât și social. În nici un caz asistența medicală nu va fi separată de asistența religioasă, deoarece sunt două lucrări, nu doar complementare, ci într-o unitate inseparabilă’, a declarat pentru Ziarul Lumina pr. Gabriel Molocea, consilier misionar și comunicare media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

O mai bună conștientizare asupra importanței sănătății sufletești și trupești

Tot în contextul Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor, Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Dunării de Jos a hotărât recent implementarea unor activități pentru o mai bună conștientizare de către credincioși asupra importanței sănătății sufletești și trupești. În acest sens, potrivit părintelui consilier Gabriel Molocea, vor fi organizate predici și cateheze, în cadrul cărora învățătura de credință ortodoxă cu privire la Taina Sfântului Maslu va fi abordată biblic, patristic, istoric, dogmatic, liturgic, omiletic-catehetic, pastoral și social-medical. Vor fi abordate, de asemenea, teme legate de îngrijirea bolnavilor, de teologia bolii și de înțelesul duhovnicesc al bolii etc.

În cadrul conferințelor administrative vor fi invitate cadre medicale cu experiență pentru intervenții/contribuții la tema de reflecție ‘Hristos prezent în lucrarea comună a preotului și a medicului’. În derularea programelor catehetice ‘Hristos împărtășit copiilor’, ‘Alege școala!’ și ‘Calea mântuirii’ vor fi inserate teme și activități adecvate: expoziții tematice, concursuri de eseuri, concursuri de creație artistică, vizite la azilurile de bătrâni și în spitale. Totodată, în toate bisericile din eparhie, la fiecare Sfântă Liturghie se vor citi rugăciuni speciale pentru bolnavi.

Comentarii Facebook


Știri recente