Asistență pentru vârstnicii din Bistra, jud. Alba

În cadrul proiectului ‘Serviciu socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice’, care a început la 1 aprilie 2009 și se încheie la 30 septembrie 2010, 40 de vârstnici din localitatea Bistra primesc alimente și au parte de asigurarea igienei, menaj, cumpărături, consiliere legislativă și activități de recreere.

Serviciul socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din cadrul Centrului Social ‘Sfântul Mare Mucenic Mina’ din Bistra este parte integrantă a celei mai dezvoltate rețele județene de centre de îngrijire a vârstnicilor la domiciliu din țara noastră, înființată de Asociația Filantropia Ortodoxă (AFO) și filialele acesteia, la inițiativa Arhiepiscopiei de Alba Iulia și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

În această misiune social-filantropică primul sprijin vine din partea partenerilor, autorități județene, precum Consiliul Județean Alba prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), autorități locale, dar și credincioși, care își aduc contribuția, fie în mod direct prin diverse donații, fie prin acel 2% din impozitul datorat statului.

475 de persoane îngrijite la domiciliu

Beneficiarii rețelei Asociației Filantropia Ortodoxă, ce cuprinde 12 servicii în județul Alba și alte trei în județul Mureș, sunt 475 de vârstnici care primesc zilnic îngrijire la domiciliu. Unicitatea acestor servicii constă mai întâi în succesul colaborării dintre Arhiepiscopia de Alba Iulia și CJ Alba prin Direcția de Asistență Socială, apoi în implicarea preoților parohi din cadrul comunităților, dar și în aceea că beneficiarilor li se oferă hrană caldă zilnic prin intermediul cantinei mobile.

Costul lunar al funcționării celor 15 servicii este în medie de peste 120.000 de lei. După finalizarea finanțării, vârstnicii de la Bistra vor avea parte în continuare de îngrijirea necesară, funcționarea serviciului urmând să fie realizată prin parteneriatul public-privat încheiat între Biserică, Consiliul Județean Alba și Consiliul Local Bistra.

Proiectul de la Bistra a fost finanțat de Agenția Română de Dezvoltare Durabilă a Zonelor Industriale prin Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS) și a fost implementat de AFO Alba Iulia în parteneriat cu Consiliul Local Bistra, DGASPC Alba și Asociația Ecoturbistra. Finanțarea a fost de 40.000 de dolari în cadrul proiectului Guvernului României ‘Închiderea Minelor, Refacerea Mediului și Regenerare Socio-Economică’. Costul total al proiectului este de 61.535 dolari, din care 21.535 dolari au fost contribuția comunității.

Program de telemedicină pentru cei bolnavi

O noutate, în privința rețelei de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, anunțată de pr. Nicolae Ignat, președintele AFO Alba Iulia, este ideea implementării unui program de telemedicină. Prin intermediul unei linii de finanțare ce urmează să fie deschisă de Agenția Zonelor Miniere, AFO intenționează să adauge la rețeaua de servicii de îngrijire la domiciliu din zona Munților Apuseni (Baia de Arieș, Bistra, Câmpeni, Zlatna) o componentă medicală, ce are în vedere acordarea de consultații medicale online. Cu alte cuvinte, persoanele vârstnice cu probleme de mobilitate și care locuiesc în zone izolate nu vor mai trebui să se deplaseze până la cabinetul medical sau nu vor mai trebui să aștepte vizita medicului, ci, cu ajutorul unei aparaturi speciale, vor putea fi consultate la domiciliu, urmând ca datele colectate să fie transmise on-line sau prin sms, la medicii specializați.

Mai puțini bătrâni instituționalizați

La conferința de presă organizată la sediul Centrului-pilot pentru persoane cu dizabilități ‘Sfântul Meletie’ din Alba Iulia de joi, 16 septembrie, au participat președintele Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, pr. Ignat Nicolae Călin, director adjunct DGASPC Alba, Marius Scheau, Adriana Todorean, director Sucursala Alba FRDS, Tancău Camelia, supervizor proiect FRDS, pr. Dorel Floca – paroh Bistra, primarul comunei Bistra, Gligor Traian, coordonatorul de proiect Laura Pleșa, Bîrla Marin – președintele Asociației ECOTURBISTRA și nu în cele din urmă Niculina Bocșa – asistent socio-medical de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice. Directorul adjunct al DGASPC Alba, Marius Scheau, a felicitat reprezentanții AFO pentru activitatea din domeniul social și a arătat că odată cu dezvoltarea acestei rețele de îngrijire la domiciliu ‘a scăzut foarte mult presiunea pe adresabilitatea privind instituționalizarea persoanelor adulte și cu dizabilități’. Reprezentantul instituției de asistență socială a ținut să sublinieze specificul românesc al acestor servicii de îngrijire la domiciliu, prin aceea că beneficiarii primesc zilnic hrană caldă, prin intermediul cantinei mobile.

Comentarii Facebook


Știri recente