Așezământul „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca se deschide în toamna acestui an

Centrul de îngrijiri paliative ‘Sfântul Nectarie’ din Cluj-Napoca va deveni funcțional din toamna acestui an. Clădirea ridicată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, pe Strada Cernei din municipiu, este aproape finalizată, informează „Ziarul Lumina”. Imobilul cu trei etaje dispune de o unitate hospice cu mai multe saloane de internare, un centru de zi pentru adulți și un ambulatoriu de specialitate.

La Centrul de îngrijiri paliative ‘Sfântul Nectarie’ din Cluj-Napoca bolnavii de cancer în fază terminală vor primi sprijin, atât medical, cât și spiritual. Serviciile gratuite vor fi asigurate de o echipă interdisciplinară, formată din medici, preoți, farmaciști și psihologi. Potrivit Preasfințitului Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, echipa de profesioniști va încerca să contribuie la păstrarea calității și demnității vieții celor suferinzi și a familiilor lor.

La acest centru, singurul din regiunea nord-vest a Transilvaniei, vor activa și tineri rezidenți ai Institutului oncologic ‘Ion Chiricuță’ din Cluj-Napoca. Managerul spitalului, Patriciu Achimaș, a declarat că în acest fel medicii își vor schimba viziunea asupra celor aflați în suferință.

Centrul de îngrijiri paliative ‘Sfântul Nectarie’ are de curând și un ambasador în persoana lui Cristian Dulca, antrenorul fotbaliștilor de la ‘Universitatea’, care a suferit în ultimii ani de cancer. El a promis că va promova acest proiect, atât prin atragerea de fonduri, dar și prin susținerea morală acordată celor aflați în suferință. Pentru a putea fi dat în folosință în luna noiembrie, Centrul ‘Sfântul Nectarie’ mai are nevoie de dotarea cu mobilier a bucătăriei, spălătoriei și farmaciei. Pentru aceste lucrări mai este necesară suma de 700.000 de lei.

Pentru strângerea de fonduri necesare construirii centrului au fost inițiate mai multe campanii, precum și diverse activități culturale. Astfel, elevii din școlile și liceele din județul Cluj au demarat un program, în cadrul căruia au lipit afișe de informare în instituțiile de învățământ și au explicat colegilor și părinților în ce constă proiectul Arhiepiscopiei Clujului.

Clădire ridicată prin donații

Centrul de îngrijiri paliative ‘Sfântul Nectarie’ este un proiect medico-social inițiat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului pentru asigurarea și păstrarea calității și demnității vieții, prin ameliorarea suferinței bolnavilor oncologic aflați în faze avansate, precum și acordarea de suport social și spiritual pacienților și familiilor acestora. Instituția dispune de un ambulatoriu de specialitate, o unitate hospice, prevăzută cu 20 de paturi, precum și un centru de zi pentru adulți. Ridicarea clădirii a fost posibilă cu precădere datorită donațiilor venite de la credincioși și sponsori, care au înțeles importanța unei astfel de instituții pentru semenii lor aflați în suferință. Astfel, clădirea este rezultatul efortului conjugat al Centrului eparhial, al părinților protopopi din cadrul Arhiepiscopiei Clujului, precum și al autorităților politice, administrative și medicale.

Clădirea are o suprafață construită de circa 400 de metri pătrați și o suprafață desfășurată de aproape 2.000 de metri pătrați. Serviciile gratuite vor fi asigurate de o echipă interdisciplinară, formată din medici, preoți, farmaciști, asistente medicale, asistenți sociali, infirmiere și voluntari.

Comentarii Facebook


Știri recente