Așezământ misionar-filantropic în Parohia Mirăuți din Suceava

Elevii de la Colegiul de Artă ‘Ciprian Porumbescu’ din Suceava, secția Restaurare, vor putea face practică de anul viitor în complexul multifuncțional al Parohiei Mirăuți din Suceava. Clădirea va mai cuprinde spații pentru depozitarea obiectelor de patrimoniu și va avea la etaj camere pentru cazarea pelerinilor.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, în Parohia ‘Sfântul Gheorghe’ – Mirăuți din Suceava a început, în acest an, construcția unui complex multifuncțional care va avea ca destinație și depozitarea obiectelor de patrimoniu. În acest sens se va înființa un mic atelier experimental de restaurare a icoanelor și a altor obiecte de patrimoniu. Pentru concretizarea acestui atelier, parohia Mirăuți a încheiat un parteneriat cu Colegiul de Artă ‘Ciprian Porumbescu’ din Suceava, care are o secție de restaurare. ‘Vom încerca să aducem elevii de la Colegiul de Artă din Suceava pentru a face direct cunoștință cu realitățile muncii de restaurare. Aceasta pentru că și noi ne aflăm în plin proces de restaurare. În prezent, echipa domnului Ioan Chiriac din București lucrează la curățarea picturii din sfântul altar al Bisericii Mirăuți. Ne-am gândit că acest așezământ va sprijini întreaga activitate misionar-filantropică. Încercăm să venim în întâmpinarea tuturor trebuințelor enoriașilor parohiei noastre și a tuturor celor care vin la sfintele slujbe din biserica noastră. Consider că avem nevoie de o biserică prezentă, mereu activă în societate. Avem nevoie de o deschidere deosebită către tot ceea ce înseamnă lucrarea misionară și filantropică. Încercăm să cooptăm în activitățile noastre tânăra generație, copii, adolescenți, care, cu entuziasmul specific vârstei, vor aduce un plus de frumusețe acțiunilor noastre’, a spus pr. paroh Florin Hostiuc.

Îndrumare din partea Înalt Preasfințitului Pimen

Pe lângă atelierul și depozitul pentru obiectele de patrimoniu va funcționa un muzeu cu obiecte de patrimoniu sau care prezintă valoare istorică. Tot aici se vor desfășura activitățile din cadrul programelor ‘Hristos împărtășit copiilor’ și ‘Alege Școala!’. Fondurile necesare ridicării noii clădiri provin din donațiile credincioșilor, de la Primăria Municipiului Suceava și de la Consiliul Județean Suceava. La parter va exista o sală de mari dimensiuni care va fi compartimentată în funcție de destinația stabilită pentru fiecare încăpere. Tot aici va funcționa atelierul de restaurare. La etaj vor fi amenajate mai multe spații de cazare dotate cu cele necesare. ‘Ne bucurăm mereu de îndrumarea și sprijinul Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, care ne-a oferit din partea Centrului eparhial Suceava o parte din materialele necesare. Ne străduim să ducem la bun sfârșit acest proiect. Lucrarea de construcție aflată în derulare este realizată de firma SC AGACON din Suceava. Nădăjduim ca în această toamnă să reușim montarea acoperișului, urmând ca din toamna anului viitor să putem lucra efectiv cu elevii’, a explicat pr. paroh Florin Hostiuc.

Comentarii Facebook


Știri recente