Aseara, in toate Bisericile Ortodoxe s-a citit partea a treia a Canonului de pocainta al Sfantului Andrei Criteanul

Aseara in toate Bisericile Ortodoxe s-a citit partea a treia a Canonului Sfantului Andrei Criteanul.

In Catedrala Mitropolitana din Iasi Canonul de pocainta a fost citit si de aceasta data de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Daca in zilele de luni si marti, Inalt Prea Sfintia Sa a vorbit despre semnificatia postului si a metaniilor ca mijloace sustinatoare a lucrarii de pocainta, in meditatia tinuta la sfarsitul slujbei de aseara Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a vorbit despre lacrimi ca semn al pocaintei profunde: ‘Al treilea element care sustine rugaciunea de pocainta si care in acelasi timp este semnul pocaintei profunde sunt lacrimile. Lacrimile care sustin rugaciunea de pocainta sunt lacrimi de intristare dupa Dumnezeu. Sfantul Ioan Damaschin, explicand Fericirea a II-a: ‘Fericiti cei ce plang, ca aceia se vor mangaia.’ arata clar ca nu orice plans aduce fericire, ca nu orice tanguire si lamentare este o virtute, ci plansul pentru pacate aduce mangaiere.’

Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel a aratat ca lacrimile pot fi de doua feluri: lacrimi de pocainta, curatitoare de pacate, si lacrimi de bucurie, care sunt darul lui Dumnezeu pentru cel care a ajuns la nepatimire.

In aceasta seara, incepand cu orele 16, la Catedrala Mitropolitana din Iasi se va citi ultima parte a Canonului de pocainta al Sfantului Andrei Criteanul.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente