Aseara, a avut loc conferinta ‘Craciunul – traditie si spiritualitate’

In Aula ‘Mihai Eminescu’ a Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi a avut loc aseara conferinta cu tema ‘Craciunul – traditie si spiritualitate’. Conferinta, organizata de Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi Romani, filiala Iasi, a fost sustinuta de catre parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar Trinitas, si de profesorul universitar Ioan Ciubotaru de la Facultatea de Litere a universitatii iesene. Parintele Nicolae Dascalu ne-a spus cateva cuvinte despre legatura existenta intre traditie si spiritualitate: ‘Exista o traditie care a fost increstinata de Biserica, dar a ramas cu o serie de obiceiuri din lumea precrestina care au fost doar tolerate de catre Biserica. Vedem si aici ca in tara noastra, cel putin, si in Europa, in general, crestinismul nu a venit ca sa desfiinteze, sa distruga absolut tot ceea ce a fost inainte, ci crestinismul a facut in asa fel incat sa gaseasca elementele bune, elementele pozitive, elementele care converg cu invatatura Bisericii, cu invatatura crestina. Stiind ca Logosul divin, Hristos Domnul, este de fapt Ratiunea tuturor lucrurilor, toate acestea isi pot gasi in Hristos un rost si o armonie, si ceea ce a facut crestinismul prin raportarea la traditie a fost sa armonizeze universul uman cu universul divin’.

Tot parintele Nicolae Dascalu ne-a vorbit despre diferentele existente intre modul cum se sarbatorea Craciunul acum aproximativ un secol si modul in care se sarbatoreste in prezent: ‘Aceste sarbatori au o proiectie in plan social, in planul culturii si civilizatiei in care traim si in care ne desfasuram activitatea. Daca ne imaginam ca acum 100 de ani, nu stiu cate localitati nu erau electrificate la noi, in Romania, daca ne gandim ca atunci era o cultura si o civilizatie agrara dominanta, desigur ca putem sa intelegem ceea ce ne povesteste scriitorul Ion Creanga in ‘Amintiri din copilarie’, pentru ca el ne vorbeste si despre sarbatoarea Craciunului, de sarbatoarea Anului Nou de pe vremea lui, si era un mod atasat eminamente de civilizatia agrara. Acum, in unele sate, s-au mai pastrat aceste obiceiuri si s-au pastrat in locurile cu o traditie bogata, dar stim cu totii ca in civilizatia urbana lucrurile s-au mai schimbat. Ceea ce cred ca este esential si a ramas identic, este participarea la slujbele religioase, viata crestina de atunci si de astazi, care nu difera prea mult, tocmai pentru ca exista o continuitate si, in acelasi timp, o identitate a vietii noastre in Hristos’.

In sirul conferintelor organizat de ASCOR Iasi, pe perioada postului Nasterii Domnului, se inscrie si conferinta de marti, 20 decembrie. Tema ‘Iisus Hristos, indrumator si mantuitor al tanarului de azi’ va fi sustinuta de catre parintele profesor doctor Gheorghe Popa, prorector al Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi si profesor doctor Stefan Afloroae, decanul Facultatii de Filozofie.

Comentarii Facebook


Știri recente