ASCOR Iasi a organizat ieri seara conferinta cu tema: ‘Stefan cel Mare si Sfant – aparator al

La aceasta conferinta au participat Pr. Dr. Vasile Nechita, inspector scolar bisericesc si Prof. Dr. Stefan Gorovei, de la Faculattae de Istorie a Universitatii Al.I.Cuza. Conferinta a avut loc in Aula Mihai Eminescu din cadrul Universitatii. Pr. Dr. Vasile Nechita, care este si paroh al bisericii Sf. Andrei, a subliniat faptul ca remomorarea lui Stefan cel Mare si sfant trebuie sa aiba pentru noi mai multe semnificatii: ‘Raportarea noastra la Stefan cel Mare si Sfant ne arata ce fel de popor suntem. Se spune ca suntem ospitalieri ca suntem un popor plin de recunostinta, ca suntem un popor care ne respectam inaintasii. Stim despre Stefan ca a fost nepotul lui Vlad Tepes, ca a mers pe la curtea lui Matei Corvin sau a lui Iancu de Hunedoara, in zona Ardealului, dar exact nu stim numai din legenda. Iata acestia suntem noi, nu un popor al scrisului ci un popor al vorbei. Si de aceea cred ca Stefan cel Mare la 500 de ani, ar trebui sa ne dea de gandit cum trebuie sa ne integram in Europa, prin scris sau prin vorba. De aceea cred ca rememorarea lui Stefan cel Mare, ar trebui sa aiba pentru noi si alte conotatii’.

Dr. Stefan Gorovei, de la Facultatea de istorie a Universitatii Al.I.Cuza a facut o scurta prezentare a situatiei politice si religioase din afara granitelor Moldovei: ‘La frontierele sale in nord si in Apus, erau 2 regate catolice, puternice. Amandoua erau interesate foarte mult in pamanturile acestea si in drumurile comerciale, care treceau pe aici aducatoare de venituri. Doua regate care de o suta si ceva de ani care isi disputau Tara Moldovei, Polonia si Ungaria’.

Urmatoarae conferinta va avea loc pe data de 20 mai cu tema ‘Voivodul Stefan cel Mare si Sfant – fiu si binefacator al Bisericii’, sustinuta de Acad. Zoe Dumitrescu-Busuleanga. Ea va fi gazduita tot de aula Mihai Eminescu’ a Universitatii Al. I. Cuza, incepand cu orele 17,30.

Comentarii Facebook


Știri recente