Armonii corale și muzică bizantină în București

În aceste zile premergătoare praznicului Nașterii Domnului, mai multe parohii sau instituții culturale organizează și găzduiesc concerte de colinde. În Capitală, bucureștenii, și nu numai, sunt invitați să asculte un vast și variat repertoriu de colinde tradiționale și moderne, iar câteva itinerarii sunt oferite de Ziarul Lumina:

În după-amiaza aceasta, la 13 decembrie 2012, corul Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București susține tradiționalul concert de colinde. Evenimentul are loc în Aula Magna a Facultății de Drept din București, la ora 15:30. Cu acest prilej, în holul Facultății de Drept va fi vernisată și o expoziție de icoane.

Tot Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și Asociația Studenților Teologi Ortodocși (ASTO) organizează vineri, 14 decembrie, începând cu ora 18:00, concertul caritabil de colinde „După datini colindăm!”, ediția a doua. Concertul va avea loc în noul sediu al Bibliotecii Naționale a României și va fi susținut de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, dirijată de pr. lect. dr. Stelian Ionașcu, și de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei patriarhale, protopsalt diac. Mihail Bucă. Intrarea este liberă! Bunurile obținute din organizarea concertului de colinde cu scop caritabil vor fi direcționate către Asociația „Diaconia” și Fundația „Bucuria ajutorului” ale Arhiepiscopiei Bucureștilor pentru a sprijini mamele și copiii acestora, de vârstă preșcolară, victime ale violenței domestice, precum și copiii cu risc social care provin din familii monoparentale sau dezorganizate. Toate aceste cazuri sociale beneficiază de îngrijire în cadrul Așezământului social „Patriarhul Justinian Marina”. De asemenea, luni, 17 decembrie, de la ora 18:00 va avea loc tradiționalul concert de colinde „Răsăritul cel de Sus”, organizat de Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române. Vor interpreta colinde Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române, Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei patriarhale, Corul „Dimitrie Suceveanu” al Protoieriei II Capitală și Corala „Nicolae Lungu” a Catedralei patriarhale. Concertul va avea loc în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei. Iubitorii muzicii bizantine vor avea prilejul de a asculta Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei patriarhale, duminică, 16 decembrie, ora 17:00, la Parohia Șerban Vodă din Protoieria III Capitală.

Spectacol de operă și concerte corale

Melomanii sunt invitați sâmbătă, 15 decembrie, la ora 19:00, la Sala Operei Naționale din București, la spectacolul de operă „Sfântul Apostol Andrei, din Betsaida la Patras prin anticul Tomis”, informează Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului. Această operă în trei acte este o reiterare a drumului spiritual parcurs de primul apostol din momentul chemării sale la apostolie, trecând prin ținutul Scythiei Minor, până în clipa martiriului său în Patras, unde a fost răstignit pe o cruce în formă de X. Spectacolul beneficiază de participarea Orchestrei Operei Naționale București și a corurilor reunite ale Arhiepiscopiei Tomisului. La finalul spectacolului de operă, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de arhid. asist. univ. drd. Ion Iulian Dumitru, va susține un concert de colinde. Corala „Armonia” a fost dublu medaliată cu aur la secțiunile Folclor și Muzica Religiilor la Olimpiada Corală Mondială, desfășuară la Cincinnati, Ohio, SUA. Intrarea este liberă! Un alt eveniment coral va avea loc duminică, 16 decembrie, ora 11:00, la Ateneul Român, unde va concerta Corul de copii și tineret „Symbol” al Patriarhiei Române, dirijat de diac. prof. Jean Lupu și lect. Luminița Guțanu.

Comentarii Facebook


Știri recente