In curand va fi posibila consultarea pe internet a arhivei secrete a Vaticanului, cel mai important centru istoric de cercetare al lumii, anunta www.arcb.ro (site-ul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti). Prin intermediul sectiunii Focus a paginii web a Vaticanului, cei interesati vor putea ‘calatori’ prin sutele de sali, printre fresce si documente. Datorita noii tehnologii, va fi posibila observarea pergamentului scrisorii autograf a lui Michelangelo Buonarroti catre episcopul de Cesena (ianuarie 1550), a actelor procesului impotriva lui Galileo Galilei (1616-1633). ‘Patrimoniul documentar al arhivei secrete a Vaticanului este foarte important pentru studiul istoriei, fie datorita documentelor care se refera in general la istoria civilizatiei crestine medievale si pana in timpurile noastre, fie datorita documentelor referitoare la istoria Bisericii din diverse tari’, am aflat din aceeasi sursa. Astazi, arhivele secrete ale Vaticanului pastreaza 630 de fonduri arhivistice diverse, reprezentand 85 de km lineari de documente si cuprinzand o perioada cronologica de mai bine de 800 de ani de istorie. Documentul cel mai vechi dateaza din secolul al VIII-lea, existand, in acelasi timp, o documentatie continua incepand cu anul 1198.
Patriarhul Daniel: Mântuitorul Hristos arată că grijile prea multe îl paralizează sufleteşte pe om
În Duminica a 3-a după Rusalii, Patriarhul Daniel a vorbit în cuvântul rostit la Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală despre grijile vieţii şi prioritatea vieţii creştine. „Mântuitorul Hristos arată că grijile…
Grupul „Ai lui Ștefan, noi oșteni” l-a omagiat pe Sf. Ștefan cel Mare printr-un DVD lansat la Mănăstirea Putna
Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, jud. Suceava, a lansat sâmbătă, la hramul Mănăstirii Putna, al cincilea DVD cu cântece în stil tradițional, realizat…
Preoți și credincioși din Mitropolia Basarabiei s-au rugat la statuia Sf. Ștefan cel Mare din Chișinău
Preoți și credincioși din Mitropolia Basarabiei au organizat sâmbătă un eveniment cultural-religios la statuia Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare din Chișinău. Activitatea a fost prilejuită de ziua de sărbătoare a sfântului, la 30 de ani…
La inițiativa preotului din Garnizoana Botoșani, un cor militar dedică un cântec Sfântului Ștefan cel Mare
Corul militar „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru Cel Bun” din Botoșani a dedicat un cântec Sfântului Ștefan cel Mare. Înregistrarea a fost făcută profesionist, la fel și filmările, realizate la Garnizoana Botoșani și la…
Sf. Domnitor Ștefan cel Mare a fost cinstit la Mănăstirea Putna, la trei decenii de la canonizare
La trei decenii de la canonizare, Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare a fost cinstit prin rugăciune și activităţi culturale la Mănăstirea Putna, ctitoria sa. Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul exterior al așezământului monastic de…