Arhimandritul Timotei Aioanei a devenit cetățean de onoare al municipiului Fălticeni

„Nu știu dacă sunt vrednic de această înaltă distincție, dar știu că gestul dumneavoastră mă obligă să fac mai mult pentru a pune în lumină istoria și lucrarea Bisericii din acest ținut binecuvântat, precum și istoria și lucrarea oamenilor cu care ne mândrim”, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Remarcând vocația creatoare a oamenilor acestor locuri și numărul mare al personalităților născute aici, criticul și istoricul literar George Călinescu așeza orașul Fălticeni imediat după București și Iași din acest punct de vedere, subliniind că este un oraș care a dat României zeci de personalități de talie națională și recunoaștere mondială. Din bogatul lexicon al personalităților fălticenene fac parte scriitorii: Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Maria Cantacuzino, Anton Holban, Horia Lovinescu, Vasile Lovinescu, Nicolae Labiș; istoricii, criticii literari și filologii Eugen Lovinescu, Mihai Gafița, Constantin Ciopraga, oamenii de teatru și muzicienii Matei Millo, Jules Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic sau George Adamachi; artiștii plastici Ion Irimescu, Ștefan Șoldănescu, Mihai Cămăruț; folcloriștii Artur Gorovei și Mihai Lupescu; medicul Ion Tănăsescu; oamenii de știință Dimitrie Leonida, Mihai Băcescu sau Florin Constantin Ghiurea și mulți-mulți alți academicieni, doctori în cultură și știință sau mari generali ai Armatei române.

Al 41-lea cetățean de onoare al municipiului

Ieri, 22 noiembrie, în lunga listă de personalități care s-au născut, au studiat sau au creat pe aceste meleaguri, a fost adăugat și cel de-al 41-lea cetățean de onoare al Fălticeniului. În Sala de Ședințe „Iorgu Radu” a primăriei municipiului, în prezența a numeroase personalități locale, oameni de cultură, reprezentanți ai administrației locale, clerici atât din județele Suceava, Neamț, cât și din Capitală, a avut loc ceremonia publică de acordare a titlului de „Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni” preacuviosului părinte arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor și mare eclesiarh al Catedralei patriarhale. Proiectul de hotărâre privind acordarea acestei înalte distincții a fost inițiat de primarul municipiului Fălticeni, Gheorghe Cătălin Coman, cu aprobarea Consiliului Local. „Este o zi de mare sărbătoare pentru comunitatea noastră, deoarece avem bucuria de a-i atribui părintelui arhimandrit Timotei Aioanei cea mai înaltă distincție pe care o putem acorda – titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni”. Este o distincție instituită în anul 1924, cu care Făticeniul a înnobilat până acum 40 de personalități. Îi mulțumim, astfel, peacuviosului părinte arhimandrit pentru modul în care, în toți acești ani, a făcut cunoscut în întreaga țară orașul Fălticeni și ținuturile noastre. Ori de câte ori a avut ocazia, părintele arhimandrit a vorbit cu mândrie de localitatea în care a crescut, în care a urmat gimnaziul și prima treaptă de liceu și în care s-a întors de nenumărate ori, pentru a fi alături de fălticeneni la diferite manifestări culturale și religioase”, a declarat primarul Cătălin Coman.

„Să ne bucurăm de lumina pe care oamenii o răspândesc în jurul nostru”

După cum ne informează Ziarul Lumina, în cuvântul de mulțumire adresat cu ocazia primirii titlului de „Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni”, părintele arhim. Timotei Aioanei a făcut și o evocare a ilustrelor personalități ale acestor meleaguri sucevene, subliniind faptul că a avut șansa și bucuria să fie elev, prieten sau fiu duhovnicesc al unora dintre oamenii care au marcat, prin activitatea lor, istoria Fălticeniului.

„Vă mulțumesc mult pentru căldura cu care m-ați reprimit între dumneavoastră și pentru prea marea cinste pe care mi-ați făcut-o, înmânându-mi acest titlu. Nu știu dacă sunt vrednic de această înaltă distincție, dar știu că gestul dumneavoastră mă obligă să fac mai mult pentru a pune în lumină istoria și lucrarea Bisericii din acest ținut binecuvântat, precum și istoria și lucrarea oamenilor cu care ne mândrim. Am avut bucuria să cunosc mulți oameni de mare caracter și de o deosebită pregătire intelectuală și duhovnicească care au locuit pe aceste meleaguri, iar întâlnirea cu ei mi-a marcat viața într-un mod fericit. Îi păstrez pe toți în amintire, pe cei mai mulți dintre ei îi pomenesc la slujbe, îi am într-un pomelnic formal, dar și într-un pomelnic al inimii. Și cred că mesajul acestui moment deosebit petrecut astăzi – dincolo, evident, de partea sa formală – este acela de a nu uita să ne bucurăm de lumina pe care oamenii o răspândesc în jurul nostru și de șansa de a trăi, de a învăța și de a ne forma în preajma unor oameni deosebiți, așa cum au fost în istoria Fălticeniului”, a spus părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Un maestru al portretelor în cuvinte

Părintele arhim. Timotei Aioanei este recunoscut pentru bogata sa activitate publicistică, fiind autor a numeroase articole, studii, lucrări și volume ce oglindesc mai ales viața religioasă și culturală a lumii monahale. Considerat un „maestru al portretelor în cuvinte”, arhim. Timotei Aioanei s-a născut la 13 noiembrie 1966 în satul Rădășeni din apropierea Fălticeniului, din părinții Miron și Elena Aioanei. A urmat școala generală și prima treaptă de liceu în orașul Fălticeni, după care, în 1984, începe cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. În ultimul an de seminar s-a închinoviat în obștea Mănăstirii Neamț, unde a fost tuns în monahism la 1 februarie 1989 de către vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania, pe atunci arhimandrit, cu binecuvântarea fericitului întru pomenire patriarh Teoctist, atunci locțiitor de mitropolit al Moldovei și Sucevei. A început studiile superioare la București, în cadrul Institutului Teologic cu grad universitar, dar, fiind mutat la Catedrala mitropolitană din Iași, ca arhidiacon al mitropolitului Moldovei și Bucovinei de atunci, actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Daniel, părintele Timotei Aioanei este transferat la Facultatea de Teologie din Iași, recent reînființată. În anul 1993, arhidiaconul Timotei Aioanei termină studiile superioare, după care, în perioada 1995-1996, la recomandarea și cu binecuvântarea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, a urmat un curs de elină modernă la Facultatea de Filosofie și Litere a Universității din Atena. În martie 2002, în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a primit rangul de arhimandrit, fiind hirotesit, la Biserica Vovidenia din Iași, de către Înalt Preasfințitul Mitropolit Daniel, la 24 martie 2002. Tot în același an, a fost numit, prin decizie mitropolitană, membru al Comisiei liturgice a Arhiepiscopiei Iașilor, iar în 2003 a fost numit exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. Actualmente, arhim. Timotei Aioanei este exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor și mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din București.

Comentarii Facebook


Știri recente